Saksa keskpank hädas isepäise juhiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thilo Sarrazin.
Thilo Sarrazin. Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP

Saksa Bundesbank hoiatas juhatuse liiget Thilo Sarrazini, et viimase sõnavõtud immigratsiooni teemadel kahjustavad asutuse mainet. Kohest lahkumist mehelt ei nõutud.

Keskpank üritas end karmisõnaliselt hiljuti raamatu «Deutschland schafft sich ab» (tõlgitult «Saksamaa hävitab end») välja andnud  Sarrazini väidetest distantseerida ning rõhutas, et tegemist on isiklike seisukohtadega, mis samas Bundesbanki puutumata ei jäta.

Bundesbank ütles, et üritab täna Sarraziniga vestelda ning kaalub seejärel läbi «edasised sammud» – mis annaks justkui mõista, et juhatuse liige võidakse siiski kohalt kangutada. Mis oleks esimene selline juhtum Saksa keskpanga ajaloos.

Sarrazin tekitas möödunud nädalal suure poleemika, väites, et moslemitest immigrandid on Saksa ühiskonnale koormaks, kuna nad ei soovi integreeruda. Pühapäeval jahmatas mees üldsust väitega, et kõikidel juutidel on teatud ühine geen.

Tänaseks on mees juutide aadressil tehtud märkust kahetsenud ning tunnistanud, et väljendas end ebaselgelt ning soovis vaid viidata artiklile ajalehes New York Times, mis tõi osaliselt lugejateni ühe geneetilise uuringu tulemused.

Oma seisukohti Saksa immigratsiooni kohta kaitses ta aga sõjakalt. Sarrazin ütles, et kuigi kohalike sakslaste sündimus on madal, ei tohiks seda «auku» paigata piisava kvalifikatsioonita välismaalastega.

Ta selgitas, et eeskuju tuleks võtta sellistest maadest nagu USA, kus kontrollitakse potentsiaalsete immigrantide haridustaset ja teisi faktoreid – ning nõutakse neilt sisselubamise korral tööle asumist. Sarrazini sõnutsi «ei oleks 90 protsenti täna Saksamaal elavaid migrante selliste tingimuste puhul iial siia tulnud».

Bundesbanki presidendi Axel Weberi jaoks, kes paljude arvates püüdleb Jean-Claude Trichet’ mantlipärijaks Euroopa Keskpanga presidendi toolile, on Sarrazini juhtum pinnuks silmas. Tavasakslased peavad rõhutatult sõltumatust ja konservatiivsest keskpangast väga lugu.

Weberi võimalused juhatuse liikmetest vabanemiseks on aga piiratud.

Bundesbank osutas sellele, et vastavalt eetikakoodeksile tuleb juhatuse liikmetel teha kõik usalduse ja respekti säilitamiseks asutuse vastu ning ütles: «Dr. Sarrazini kommentaarid on kahjustanud Bundesbanki kuvandit.»

Sarrazin ütles, et on antud olukorras üsna rahulik ja muretu. « Bundesbanki töötaja võib oma vaateid vabalt väljendada – nagu iga teine kodanik,» ütles ta. «Ma tunnen oma töölepingut hästi.»

Sarrazin väljendas ühtlasi oma rahulolematust kantsler Angela Merkeliga, kes tema vaateid vastuvõetamatuks nimetas. Ta ütles, et kuna Merkel vaevalt tema raamatut lugenud on, pole tal võimalik seda ka objektiivselt arvustada.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles