Sulling: Jaapani turg on Eesti piimale atraktiivsem kui Hiina

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Sulling
Anne Sulling Foto: Martin Ilustrumm

Ettevõtlus- ja väliskaubandusministri Anne Sullingu sõnul on Jaapan Eesti piimatootjatele praegu atraktiivsem turg kui Hiina, sest jaapanlaste ostujõud on kõrgem ja riik impordib enamiku tarbitavatest piimatoodetest.

«Jaapan tarbib 10 korda rohkem piimatooteid kui Hiina. Kuna Hiinas on miljard inimest ja Jaapanis 100 miljonit, siis ühe inimese kohta tarbib jaapanlane keskmiselt 100 korda rohkem piima kui hiinlane,» ütles Sulling BNSile.

Samas sõnas Sulling, et Hiinas on piimatoodete tarbimine kasvutrendis, mistõttu sealsel turul on kõrgem kasvupotentsiaal.

Sullingu hinnangul on Jaapani puhul üks olulisemaid faktoreid kõrgem ostujõud ja seal pole Eesti ettevõtjatel tarvis taotleda turule sisenemiseks eraldi lube, kuivõrd see kohustus langeb importööridele, erinevalt Hiinast, kus Eesti ettevõtjad peavad ennast ise registreerima lubatud importööride nimekirja.

Väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sulling kohtus teisipäeval koos Eesti ettevõtjate delegatsiooniga Jaapanis Marubeni korporatsiooni toiduainete valdkonna juhtidega, kellega püütakse kokkuleppele jõuda Eesti piimatoodete ekspordis. Esmajärjekorras plaanib E-Piim müüa Marubeni korporatsiooni kaudu Jaapani turule kuni 5000 tonni Gouda juustu ja sama palju vadakupulbrit aastas.

Täpsetest kuupäevadest, millal võiksid esimesed lepped sõlmitud saada ja millal esimene partii teele pannakse, on ministri sõnul veel vara rääkida, kuid hinnanguliselt võiks Eesti juust Jaapanisse jõuda juba käesoleva aasta jooksul.

Teisipäeval külastas ka Eestit Hiina asepõllumajandusminister Niu Dun, kellega sõlmis põllumajandusminister Ivari Padar koostööleppe, mille kohaselt võiks tulevikus suuremal hulgal Eesti põllumajandustooteid leida tee Hiina turule. Niu sõnul avaneb Hiina turg Eesti põllumajandusettevõtjatele koheselt kui tehnilised piirangud on kaotatud; niipea kui ministeeriumid on omavahel kokkuleppele jõudnud ja tolliasutused reeglid kooskõlastanud.

Sullingu sõnul on Eesti veterinaar- ja toiduamet kohtumas lähinädalatel Hiina veterinaarameti kolleegidega, arutamaks millal on võimalik Hiina turg Eesti ettevõtetele avada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles