EMT lubab klientidele midagi täiesti uut

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani suurim mobiilifirma DoCoMo juba testib 5G võrku.
Jaapani suurim mobiilifirma DoCoMo juba testib 5G võrku. Foto: Reuters/Postimees

EMT teatel on 5G-võrk  maailmas laialdasemalt kasutusel aastaks 2020, Eestis hakatakse seda katsetama 2016. aastal.

«Uued tehnoloogiad on mobiilses internetis välja tulnud keskmiselt kümne aasta järel ning tõenäoliselt läheb nii ka 5G turuletulekuga,» märkis Eesti Telekomi tehnoloogadirektor Tiit Tammiste.

Esimese 4G-võrgu maailmas avas TeliaSonera 2009. aasta lõpus, EMT tegi selle sammu aastal 2010. 5G-võrgu avamist ennustatakse aastaks 2020. Jaapanis operaator DoCoMo juures 5G-d juba katsetatakse, ka Hiinas ja Lõuna-Koreas plaanitakse katsetega alustada. USAs ja Euroopas on 5G arendus praegu ülikoolide ja innovatsioonilaborite juures.

«Eesti Telekom on praegu juurutamas 5G testimiseks vajalikku tehnoloogiat oma võrgus. Testidega plaanime alustada tõenäoliselt 2016. aasta teises pooles,» ütles Tammiste.

Ericssoni innovatsioonistuudios Stockholmis tutvustati esimest 5G-terminali, mis võimaldab interneti kiirust kuni 100 Gbit/s. Katse käigus saavutasid Eesti Telekomi katsetajad kiiruse 4,4Gbit/s. 5G turuletoomise põhjuseks on andmemahtude pidev ja kiirenev kasv. 5G võimaldab veel rohkem seadmeid omavahel suhtlema panna.

«Asjade interneti sündi näeme juba  4G-võrgu baasil, kuid ühel hetkel jääb sellest väheks ning vaja on uut, suuremate mahtude ja kiirustega võrku ehk 5G-d,» märkis Tammiste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles