Vaata, kes lähevad sel aastal EXPOle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti paviljoni välimuse joonis.
Eesti paviljoni välimuse joonis. Foto: estonia.eu/expo2015

Eestist on Milanosse maailmanäitusele EXPO registreeritud 21 ettevõtet, kokku on läbirääkimisi peetud 80 ettevõtjaga, ütles Milano EXPO projektijuht Andres Kask täna Eesti paviljoni tutvustusel.

«Loomulikult ei tee me takistusi teistele firmadele ja EXPO vältel on võimalik meiega ühendust võtta ja oma tooteid EXPOl esitleda,» ütles Kask BNSile.

«Osalustasu ettevõtetele ei ole, arvestama peab siiski messile tulemise kulu, näiteks sõidukuludega," lisas Kask. «Usun, et siinkohal on Eesti olnud helde, sest paljud riigid võtavad oma ettevõtetelt osalustasu.»

Estonia klaverivabrik on üks ettevõtteist, kes EXPOl väljas on. Klaveriks mudel 210, mis toodi välja kaks aastat tagasi ning mida on müüdud tänaseks üle kuuekümne. «Huvitavaks elemendiks näitusel välja pandud Estonial on ka tema ise mängiv süsteem,» tutvustas Laul. See tähendab, et klahvid liiguvad ja klaver mängib, ent pianisti pole. Muusikariista all on ka kõlar, mis võimaldab klaverimängu ühendada laulmise või teiste instrumentidega.  

Tuntumatest ettevõtetest ja organisatsioonidest osalevad lisaks klaverivabrikule Milano EXPO-l Skype, MTÜ Teeme ära, Click&Grow nutikad taimed, A Le Coq, kuid samuti Jaanus Orgusaar, Õllenaut, Khisbath, Derelict, Renard, Lehe pruulikoda, elektrijalgratas Stigo Bike, skuuter Raybike, Snakefloors põrandad, Sangaste rukkiküla, Eesti Puitmajade Liit, Bolefloor põrandad, Moe Peenviinavabrik, Eesti moedisainerid, VIKS jalgrattad ja Eesti Kiikinguliit. 

«Usun, et Milano EXPO annab Eestile palju võimalusi näidata, mida nad suudavad maailmale pakkuda. Ootame üle 20 miljoni külastaja üle maailma, see on erakordne võimalus Eestile,» ütles Itaalia suursaadik Eestis Marco Clemente.

Eesti paviljoni ehitab 2,1 miljoni euro eest Itaalia ehitusfirma Redaelli Costruzioni S.p.A. «Paviljon saab valmis 15. aprilliks,» rõhutas ehitusfirma tegevjuht Giovanni Redaelli.  Firma ehitab ka Austria ja Ungari paviljonid. 

Kogu paviljon koosneb pesakastidest. Esimesel korrusel on püsinäitus,restoran ja energiakiiged, millel kiikudes tekitab inimene energiat. Püsinäituse seintel on ekraanid ning keskel on käsikivi, mida pöörates satub inimene erinevatesse keskkondadesse.

Teisel korrusel on heade Eesti asjade näitus, mis koosneb kümnest erinevast teemast. Teemad vahelduvad. Just seal on ka klaver, Click&Grow taimekastid ning Skype'i tehisintellekt Teisel korrusel on rida mooduleid, mida saab kokku panna ja erinevalt kasutada. Seal on ka rukkibaar.

Kolmandal korrusel on ekspositsioon, mis tutvustab meie loomi ja linde.

Kuna Eesti on üks väheseid Põhjamaa osalejaid, kasutab meie paviljoni ka Helsingi, kes teeb seal mitu näitust, sisustab õhtust programmi ja teeb seal kontaktürituse.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles