Nelja Energia investeerib Leedu võimsaimasse tuuleparki 115 miljonit

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelja Energia tuulepark.
Nelja Energia tuulepark. Foto: Nelja Energia

Taastuvenergia tootja Nelja Energia investeerib 60 MW tuulepargi rajamisse Leedus Silutes 115 miljonit eurot.

2016. aasta teisel poolel valmiv park on ettevõtte teatel Leedu võimsaim. See hakkab tootma elektrit ligikaudu 230 GWh aastas, rahuldades ligi kaks protsenti riigi aastasest elektrienergia vajadusest.

Nelja Energia juhatuse esimehe Martin Kruusi sõnul kahekordistub uue pargiga ettevõtte Leedusse tehtud investeeringute maht. Seni on Nelja Energia paigutanud Leetu 120 miljonit eurot.

Uue tuulepargi kasutustegur on üle Nelja Energia teatel üle 40 protsendi, märksa parem kui keskmine 25 protsenti leedu vanemates tuuleparkides. Toodetud elektrienergia müüakse järgneva 12 aasta jooksul fikseeritud hinnaga 69,5 eurot/MWh. Sellest odavama hinnaga toodab Leedus elektrienergiat Nelja Energia andmeil vaid Kaunase hüdroelektrijaam.

«Rajatava tuulepargi kõrge kasutustegur ning toodetava elektrienergia madal hind muudab Leedu tuuleenergia veelgi konkurentsivõimelisemaks. Lisaks aitab uus tuulepark kaasa Leedu elektrienergia tootmisvõimsuse suurendamisele ning energiaimpordist sõltuvuse vähendamisele,» ütles Nelja Energia tütarettevõtte 4energia UAB direktor Tadas Navickas.

Tuulikupark hakkab koosnema 24 General Electricu 2,5 MW tuulikust. Tuulikute kõrgus on 110 meetrit ning tuulikulabade diameeter 120 meetrit.

Norra ettevõttele Vardar Eurus, EBRDle ja Eesti investoritele kuuluv Nelja Energia on Leedu ja Baltimaade suurim tuuleenergia tootja. Koos uue Silute projektiga on ettevõttel Leedus viis tuuleparki koguvõimsusega 139MW. Koos uue pargiga hakkab Nelja Energia tootma üle 430 GWh elektrienergiat aastas, kattes neli protsenti Leedu aastasest elektrienergia vajadusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles