Soomes uued koondamised, töötus ligineb 9 protsendile

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paberi tootmine UPMi tehases.
Paberi tootmine UPMi tehases. Foto: Pertti Puranen / UPM

Soomes teatas täna metsa- ja paberitööstus UPM 250 inimese koondamisest, samuti kärbivad töötajate arvu majandusministeeriumile alluvad regionaalsed ELY keskused. Samas teatas Soome statistikaamet, et töötute osakaal tööealisest elanikkonnast tõusis detsembris 8,8 protsendini.

UPM teatas täna Helsingi börsile, et sulgeb Kauka ja Jämsänkoski tehastes kummaski ühe paberitootmisliini. Mõlemas tehases tähendab see töötajate arvu vähendamist rohkem kui saja inimese võrra.

Samuti pannakse UPMi tehases Suurbritannias seisma üks paberiliin ja kärbitakse töötajaid 121 võrra. Tootmisliinide seiskamisega vähendab UPMi oma ülearust paberitootmise potentsiaal suurusjärgus 675 000 tonni jagu aastas.

Kärpemeetmetega tahab UPM parandada oma äri kasumlikkust 150 miljoni euro võrra aastas.

Soome majandusministeeriumile alluvad regionaalsed ELY teeninduskeskused pidid algselt kärpima koguni 700 töötajat, kuid pärast läbirääkimisi ametiühingutega vähendati koondatavate arvu 220 töötajani. Suurem osa kärbitud töökohtadest on nn loomulik vähenemine, ehk vähenemine töötajate pensioniikka jõudmise kaudu.

Soome majandusministeeriumi hinnangul peaksid kärped andma ELY keskuste majandamises säästu 33 miljonit eurot aastas. 15 keskuses töötab praegu kokku 3300 inimest.

Täna ilmunud värske statistika kohaselt kasvas töötus Soomes detsembris 8,8 protsendini tööealisest elanikkonnast. Eelmises detsembris oli töötus 7,9 protsenti.

Eriti kasvas töötute osakaal nooremate, 18-24 aastaste seas – 3,2 protsendipunkti võrreldes aastataguse ajaga, 19,8 protsendini, ehk põhimõtteliselt on nüüd iga viies Soome noor töötu.

Soome statistikaameti andmeil oli Soomes detsembris 232 000 töötut. Statistikaamet kogub tööturu statistikat sarnaselt Eesti statistikaametiga, tuginedes rahvusvahelise tööorganisatsiooni ILO metoodikale. Soome majandusministeerium peab aga eraldi arvestust, tööotsimisregistri abil, ning selle kohaselt oli detsembris tööta 363 000 inimest, 9,1 protsenti rohkem kui aasta tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles