ÜRO: naised juhivad vaid viit protsenti maailma suurimatest ettevõtetest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO: naised juhivad või omavad vaid viite protsenti maailma suurimatest ettevõtetest
ÜRO: naised juhivad või omavad vaid viite protsenti maailma suurimatest ettevõtetest Foto: PantherMedia

ÜRO allorganisatsiooni Rahvusvahelise Tööorganisatsioon (ILO) kogutud statistika järgi omavad või juhivad naised 30 protsenti maailma ettevõtetest. OECD riikide suurimate firmade puhul on naistippjuhtide osakaaluks aga vaid 5 protsenti.

ILO uuringusse kaasati organisatsiooni poolt viimastel aastatel 108 maailma riigis kogutud andmed, ning lisaks ka rohkem kui 1200 Aafrika, Aasia-Vaikse ookeani, Ida- ja Kesk-Euroopa ja Lõuna-Ameerika regioonide ettevõtete seas läbi viidud küsitlused.

Raporti järgi oli naistippjuhtide osakaal 59,3 protsendiga suurim Jamaikal, samas kui Pakistanis oli selleks vaid 3 protsenti. USA oli edetabelis 42,7 protsendiga viieteistkümnendal positsioonil.

Läti oli 2012. aasta andmetega maailmas seitsmendal positsioonil 45,7 protsendiga, Eesti aga alles 46.,  32,8 protsendiga.

Aasia riikidest oli globaalses edetabelis kõrgeimal, neljandal kohal Filipiinid 47,6 protsendiga, Lõuna-Ameerika naiste lippu hoidis kõrgel Kolumbia 53,1 protsendiga, olles sellega maailmas teisel kohal.

Juhul, kui ei toimu põhimõttelist suunamuutust ning ei võeta kasutusele täiendavaid meetmeid ja kvoote, kulub ILO analüüsi kohaselt maailma tippjuhtide seas soolise võrdsuseni jõudmiseks 100-200 aastat.

Raportiga saab täispikkuses tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles