Saksamaa press kritiseerib teravalt Euroopa Keskpanga rahatrükiplaani

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mario Draghi pressikonverentsil
Mario Draghi pressikonverentsil Foto: SCANPIX

Saksamaa ajakirjanduse kriitika Euroopa Keskpanga plaani kohta hakata massiivselt riikide võlakirju kokku ostma kulmineerus täna kui suuretiraažiline tabloid Bild kirjutas, et euro kurss langeb seejärel dramaatiliselt.

Samal ajal kui keskpanga president Mario Draghi ütleb, et võlakirjade kokkuostu ehk rahapoliitika kvantitatiivset lõdvendamist (QE) ehk lihtsustatud rahatrükki on vaja deflatsiooni ärahoidmiseks eurotsoonis, usub Saksamaa valitsus eesotsas kantsler Angela Merkeliga, et programm ei tööta ning tekitab Saksamaa ja teiste riikide maksumaksjatele kahju, kirjutab Financial Times. Valitsuse muret jagab ka skeptiline Saksa rahvas.

Arvatavasti võtab Euroopa Keskpank Saksamaa muret arvesse ning lõplik koormus langeb rahaliidu kõigile 19 liikmesriigile, kirjutab majandusleht.

Saksa konjunktuurinstituudi Ifo Instituudi juht Hans-Werner Sinn, kes on Draghi üks suuremaid oponente, ütleb, et ette pandav kahjumi jagamine ei kaitse Saksamaad eurotsooni nõrgemate riikide väljaaitamise eest. Tema sõnul on näiteks Kreeka, Iirimaa ja Küpros juba välja andnud laene mahtudes, mis on normaalsest tasemest tunduvalt kõrgemal.

Kvaliteetleht Frakfurter Allgemeine kahtleb samuti, kas QE on ikka efektiivne. Juhtiv kolumnist Gerald Braunberger kirjutab kommentaaris pealkirjaga «Ei, Dr Draghi», et värsked Ameerikas tehtud uuringud näitavad, et riigivõlakirjade ostmise positiivsed efektid on väga suure tõenäosusega liialdatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles