Haidari: Eesti presidentide lemmikust jooksikuks

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yaqub Mohammed Haidary.
Yaqub Mohammed Haidary. Foto: Peeter Ernits/Postimees

Rahvusvahelise jooksikuna Afganistani põllumajandusministriks kandideeriv Yaqub Haidari oli president Lennart Meri ja Arnold Rüütli lemmik, kelle jaoks riigijuhtidel jätkus nii aega kui ka sooje sõnu.

Juba nõukogude perestroika ajal Eestisse saabunud Haidarist sai taasiseseisvumise järel tõeline staar. Rapla piimakombinaadi uuendajana võis teda 90nendatel pidada üleilmsesse majandusse pürgiva väikeriigi jaoks lausa teed näitavaks ettevõtjaks: eksootiline välismaalane arendas Eesti talupojakultuurile märgilise tähtsusega tööstust. Talle kuulus lisaks Eesti suurimale piimapulbri tootjale ka kümmekond farmi.

Rapla Dairy juhina nii Meri kui ka Rüütli sooja käepigistuse teeninud Haidari pingutas kõvasti, et lasta oma tähel paista just Eestile sobilikus valguses. Ta rääkis SL Õhtulehele, et pärineb iidsest Afganistani valitsejate-vaibakaupmeeste suguvõsast ning pidi 80nendatel põgenema Nõukogude okupatsiooni eest. Eestlastele nii meelepärase jutustusega tuli mees lagedale 1999. aastal, kui Lennart Meri avas pidulikult Rapla Dairy piimakombinaadi.

Kuid faktid näitasid hiljem, et koht kuhu mees Nõukogude okupatsiooni eest põgenes oli aastatel 1980-1984 Minski kõrgem poliitiline sõjakool. 1984-1987 teenis ta Afganistani kaadriohvitserina, tõustes hiljem riigi julgeolekuteenistuse ülema nõunikuks.

Need eluloofaktid said Haidarile saatuslikuks Eesti kodakondsuse taotlemisel, sest kaks valitsust üksteise järel komistasid seaduse punktile, mis keelab kodakondsuse võõrriigi endistele kaadrisõjaväelastele. Kuid teenekad poliitikul ja põllumajandusministril Ivari Padaril jätkus ettevõtliku afgaani suhtes vaid häid sõnu. Mehe kodakondsustaotlust aga vahendas põllumajandusminister Jaanus Marrandi.

Haidari olekski siis pea-aegu saanud kodakondsuse eriliste teenete eest, kuid tema täht loojus Eestis lõplikult 2011. aastal, kui Harju maakohus mõistis ta sadade miljonite kroonide omastamise eest tagaselja neljaks aastaks vanglasse.

Prokurör Laura Vaik saatis mehe maksupettuse süüdistusega kohtu ette 2006. aastal. Kergeusklik kohus aga loobus afgaani vahi all pidamisest ja mees pages kodumaale. Ta teatas 2007. aastal, et ei saa kohtupidamises osaleda, sest sai pommiplahvatuses vigastada.

Haidari piimaäri sai kurva lõpu 2003. aastal, kui Rapla Dairy pankrotistus. Samal ajal algas ka mehe lahutusprotsess. Võidu oma abikaasaga kasutas Haidari ettevõtte krediitkaarte väga suures mahus oma isiklike ostude tegemiseks. Pankroti ajal selgus, et kaval afgaan oli osanud oma ettevõtet juhtida nii, et polnud oma käega alla kirjutanud mitte ühelegi dokumendile.

Haidari portreefoto ripub Eesti palvel Interpoli rahvusvaheliselt tagaotsitavate iskute nimekirjas.

Nüüd Solbritti nime kandev Rapla piimatööstus kuulub avalikust elust eemale hoidvale Äripanga omanikule Andrei Žukovile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles