Moody's langetas Venemaa reitingu vaid nõksu kõrgemale rämpstasemest

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reitinguagentuuri Moody's peakorter New Yorgis.
Reitinguagentuuri Moody's peakorter New Yorgis. Foto: Anadolu Ajansi / TT / Scanpix

Reitinguagentuur Moody's järgis Fitchi eeskuju ja langetas Venemaa krediidireitingu tasemele Baa3, mis on vaid ühe astme võrra kõrgemal rämpsreitingust.

Ühtlasi teatas agentuur reede õhtul, et Venemaa krediidireiting on ülevaatamisel ning edasine alandamine on võimalik. Praeguselt tasemelt allpool tulevad juba spekulatiivse taseme (speculative grade) reitingud, mida kutsutakse ka rämpsreitinguteks.

Moody's põhjendas reitingu alandamist sellega, et naftahinna ja valuutakursi languse šokk vähendab riigi majanduse niigi nappe arenguvõimalusi keskpikas perspektiivis; samas lähemas perspektiivis on kahtluse alla riigi rahanduse tugevus, arvestades, et vähenevad nii valuutavarude puhver kui ka sissetulekud.

Reitinguagentuur teatas ka, et hindab ja võrdleb järgnevalt Venemaa bilanssi ja finantsvarude suurust agentuuri enda koostatud naftahinna tulevikuprognoosiga, naftahinna edasise kukkumise stsenaariumiga ning olukorraga, kus Venemaal on jätkuvalt piiratud ligipääs rahaturgudele sanktsioonide tõttu.

Hinnangu tulemusel võib Moody's Venemaa reitingut veelgi alandada.

Läinud nädalal alandas Venemaa reitingut ühe pügala võrra kõrgemale rämpsust ka Fitch. Venemaa reitingu alandamine on päevakorras samuti kolmandal ülemaailmsel agentuuril, Standar & Poor'sil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles