Eluasemelaenu marginaal langeb tasapisi

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eluasemelaenu intress on langenud ajaloo
madalaimale tasemele.
Eluasemelaenu intress on langenud ajaloo madalaimale tasemele. Foto: Allikas: Eesti Pank, graafika: Alari Paluots

Koos Euribori langusega ajaloo madalaimale tasemele on tasapisi kahanemas ka eluasemelaenude marginaalid. Siiski on meil marginaalid märgatavalt suuremad kui Soomes.

Soome suurim päevaleht Helsingin Sanomat kirjutas hiljuti, et Soome keskpanga andmetel on põhjanaabrite eluasemelaenude marginaal langenud novembris 1,45 protsendini, võrrelduna 1,56 protsendiga eelmise aasta alguses.

Eesti Panga andmetel on Eestis antavate eluasemelaenude marginaal olnud suhteliselt stabiilne, kõikudes vahemikus 2,1–2,2 protsenti. Tõsi, kui arvutada täpsusega kaks kohta pärast koma, saame samuti langustrendi.

«Alates kevadest on marginaalid olnud languses, novembris oli keskmine marginaal 2,01 protsenti, mis on madalam kui aasta alguses (2,15 protsenti) ja märgatavalt madalam kui mais ja juunis (2,21 protsenti),» ütles SEB jaepanganduse ja tehnoloogia valdkonna juht Eerika Vaikmäe-Koit. «Seega on trend olnud üldjoontes sama, mis Soomes ja langus võrreldes aasta algusega isegi veidi suurem,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles