iPadi rivaalid võtsid stardijoonele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
iPad.
iPad. Foto: SCANPIX.

Samal ajal kui Apple taas kord tehnoloogiasõpru üllatama valmistub, hakkavad konkurendid saama valmis iPadi liigikaaslastega.


Esimesena astuvad lavale Samsung ja Toshiba, seda juba homme Berliini IFA elektroonikanäitusel. Etteaste toimub vaid paar tundi pärast pressiüritust San Franciscos, mil Apple peaks tõmbama katte järjekordselt iPodide seerialt.

Jutud käivad, et Apple võib tuua lagedale ka AppleTV «karbikese» uue versiooni, samuti väiksema, 7-tollise ekraaniga iPadi. Apple on iPadide tootmisega siiani heas mõttes jännis, kokku on neid aprilli algusest müüdud juba 3,27 miljonit.

Analüütikud ei usu, et konkureerivad tahvelarvutid iPadi ainuvalitsust enne tulevat aastat kõigutada võiksid. Pigem hiljem.

IPad moodustab 2010. aasta lõpuks tahvelarvutite tarnetest 74,1 protsenti, ennustab uuringufirma iSuppli. Ka aastal 2011 peaks iPadi osakaal olema 70,4 protsenti ning langema seejärel 2012. aastal 61,7 protsendi peale.

«Läheb aega, enne kui konkurendid oma toodetega turule jõuavad. Siis läheb veelgi rohkem aega, et vajalik tarkvaratugi ja infrastruktuur valmis saada. Päris kaua kulub aga selleks, et kogemus tervikuna Apple’iga kõrvutamist välja kannatama hakkaks,» ütles iSuppli uuringujuht Rhoda Alexander.

Samsungi tahvelarvuti kannab nime Galaxy Tab. Ekraan on 7-tolline, opsüsteemiks Google’i viimane Android, teha saab ka videokõnesid. Lekkinud videote põhjal, mis Galaxy Tabi võimalusi mõnevõrra paljastavad, on vaatlejad andnud sellele positiivse hinnangu.

Toshiba tahvelarvuti SmartPad peaks samuti käima Androidiga, ekraan aga olevat suurem – 10 tolline. Viewsonic tutvustab varsti 10-tollist tahvelarvutit, millesse võib paigaldada samaaegselt nii Androidi kui Windowsi.

Pisem Hiina firma Rockchip tuleb ilmselt näitusele seadmega, mis kannab nime Supernova X1. Eripäraks 3D ekraan.

Nagu näib, on Android kõige kiirem ja kergem võimalus iPadi võimalustele ja rakendustele järele tõttamiseks. Androidi arendajatel tuleb aga hakata madistama küsimusega, kuidas nutifonidele mõeldud rakendusi eri suuruses tahvelarvutite jaoks kohandada.

Mis kolme juhtivat personaalarvutite tootjat puudutab, siis praeguseks on müügis Delli 5-tollise ekraaniga Androidi-põhine tahvel nimega Streak.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles