Putin tõukab Venemaad uude musta nimekirja

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: Druzhinin Alexei/ITAR-TASS

Kui president Vladimir Putini poolt ärimeestele lubatud kapitaliamnestia läbi läheb, muutub Venemaaga äri ajamine Lääne pankade täiendava vastavuskontrolli tõttu veelgi keerulisemaks.

Putin teatas parlamendile saadetud läkituses Venemaa ärimeestele pakutavast nn kapitaliamnestiast, kui need oma raha välismaalt koju tagasi toovad. Amnestia tähendaks maksupettuste andeks andmist kuid ka silma kinni pigistamist rahapesu, terrorismi finantseerimise ja muude kuritegelike afääride suhtes.

Valitsustevaheline rahapesu vastane organisatsioon Financial Action Task Force FATF lubas Venemaa kanda oma musta nimekirja, kui Kreml võtab lisaks maksupetturitele ka kõik ülejäänud finantskurjategijad oma kaitsva tiiva alla, vahendas majandusleht Vedomosti.

Kui Venemaa sattub ühte nimekirja Iraani, Põhja-Korea ja teiste paariariikidega, peavad kõik sealsete ettevõtetega äri ajavad ärimehed arvestama suure osa pangaülekannete tülika erikontrolliga.

Eesti ettevõtjatel pole teadaolevalt FATFi musta nimekirja riikidega ärikogemusi, mistõttu puudub ettekujutus täiendavate pangakontrollide ulatusest ja mõjust. „Eeldan, et kui tegemist on regulaarse ja rutiinse äriga nagu seda endast kujutab transiit, pole suuri probleeme karta,“ ütles Alexela Energia juht Marti Hääl. „Kuid ebaregulaarsete ülekannete puhul peab hakkama tõenäoliselt igat üksikut tehingut pangale lahti rääkima ja selle seaduslikkust tõestama, mis muidugi toob kaasa omajagu tüli.“

Eesti pangad seevastu on veendunud, et nad kasutavad juba praegu piisavalt tõhusaid kontrollimeetmeid, mistõttu Venemaa sattumine  musta nimekirja ei muuda klientida jaoks suurt midagi. „FATFi must nimekiri heidaks loomulikult Venemaaga tehtavatele tehingutele ebameeldivat varju, kuid Eesti pangandus on stabiilne ja vastavuskontroll on siin juba praegu igapäevane ja täiesti piisav,“ ütles Danske Eesti juht Aivar Rehe.

Eesti valitsusringkonnad vaatavad Venemaal kavandatava kapitaliamnestia peale väga kriitilise pilguga. „Tsiviliseeritud riigid ei andesta kurjategijatele, mistõttu ei saa Venemaa kapitaliamnestias küll midagi positiivset leida,“ ütles Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees, endine rahandusminister Jürgen Ligi.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles