Parexi väikeaktsionärid kaebavad riigi kohtusse

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parex banka kontor Lätis.
Parex banka kontor Lätis. Foto: Liis Treimann

Läti Parex panga USAst ja Luksemburgist pärit väikeaktsionärid plaanivad panga aktsiakapitali suurendamise otsuse konstitutsioonikohtusse kaevata. Otsuse tulemusena vähenes nende osalus pangas neli korda.

Lisaks sellele plaanivad aktsionärid investeeringute kaitse põhimõtete rikkumise tõttu rahvusvaheliste organisatsioonide poole pöörduda, vahendab Bizness & Baltija.

USA investeerimifondid Firebird ja DCF ning Luksembrugi Amber Trust valmistavad ette konstitutsioonikohtule esitatavat hagi. «Esmaspäeval või teisipäeval loodame kõik vajalikud allkirjad kokku saada ning pärast seda esitame ka kaebuse,» lausus vähemusaktsionäre esindav advokaat Viktor Tihhonov.

Praegu kuulub fondidele panga aktsiapakist 1 protsent. Veel 2009. aasta alguses oli see 4,67 protsenti mis koos veel ühe välismaise fondiga tagas neile koha panga nõukogus (selleks on vaja vähemalt 5-protsendilist osalust).

Sama saatus on tabanud ka rida Läti väljapaistvaid ärimehi, kelle 14,22-protsendiline osalus on tänaseks sulanud 3,69 protsendiks.

Läti valitsus on viimase pooleteise aasta jooksul raskustesse sattunud Parexi aktsiakapitali kolm korda suurendanud. 2008. aasta lõpus oli see 65,03 miljonit latti, tänavu juuni lõpu seisuga aga 261,53 miljonit latti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles