Google hakkab tasu eest filme näitama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Google peab läbirääkimisi Hollywoodi juhtivate filmistuudiotega, et juba käesoleval aastal YouTube’i vahendusel tasulist filmivaatamist pakkuma hakata.


Seega astub Google digitaalse filmilevi vallas otsekonkurentsi Apple’iga.

Lähedalseisvate allikate sõnutsi on Google filmistuudiotele väsimatult selgitanud oma ülipopulaarse otsingumootori ja YouTube’iga ühendatud filmitellimise võimalusi ja potentsiaali rahvusvahelisel areenil.

Nimelt kavatseb Google juhatada vaatajaid filmide juurde ka otsinguteenuse kaudu. Allikate sõnutsi alustatakse uue teenusega ilmselt USAs ja lisatakse tasapisi teisi riike.

«Google ja YouTube on globaalsed fenomenid, millele on sihitud põrgulikult palju silmapaare – palju enam, kui ühelegi kaabel- või satelliitvõrgustikule,» ütles üks plaanidega kursis olev tippjuht. «Nad on arutanud, kui palju inimesi nad filmide juurde võiksid tüürida... See number on uskumatult suur.»

Läbirääkimised käivad juba mitu kuud, kuid viimastel nädalatel on asi konkreetsemaks läinud. Seda eriti kasvava konkurentsi tõttu, mida meedia- ja tehnoloogiafirmade vahel antud valdkonnas täheldada võib.

Käesoleval nädalal peaks Apple avalikustama oma TV-teenuse uuendused, mis peaksid pakkuma võimalust telerid internetiga ühendada ja lõppkokkuvõttes rakendustega otsustavalt televiisorite maailma tungida.

Oma striiminguteenuse tarvis taotleb agressiivselt digitaalõigusi ka interneti filmilaenutusfirma Netflix. Walt Disney, News Corpi ja NBC Universali omanduses olev videosait Hulu  plaanib aga 2 miljardi dollarilist aktsiate esmaemissiooni.

Google’i projekt on Hollywoodis elevust tekitanud, kuna filmistuudiod otsivad palavikuliselt midagi DVDde asemele, kuna viimaste müük käib alla.

Google pakuks võimalust filme striimida, mitte alla laadida. Uuemate filmide vaatamise eest tuleks tasuda ligikaudu 5 dollarit. Filmid oleksid saadaval samal hetkel kui DVD ja Apple’i iStore’i versioon, seega oleksid saadaval ka viimased kassahitid.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles