Šveitsi frank tugevnes keskpanga otsuse järel euro suhtes ligi kolmandiku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
šeitsi frangi viiesendised
šeitsi frangi viiesendised Foto: ARND WIEGMANN/Scanpix

Turgude tuli täielikuks üllatuseks Šveitsi keskpanga neljapäevane otsus kaotada kolm aastat kehtinud Šveitsi frangi ja euro kursi ülempiir 1,20 franki, selle teate peale tugevnes frank euro suhtes ligi 30 protsenti ja dollari suhtes 25 protsenti, kirjutab uudisteagentuur Six.

Reutersi väitel järgnes sellele ootamatule otsusele valuutaturgudel kaos, kui frangi kurss tõusis euro suhtes 0,8052 frangile ja siis 1,0350 frangile. Dollari suhtes kerkis kurss 0,8900 frangile, vahendab BNS.

«See oli turgudele täielik üllatus,» ütles Londonis töötav Jeffriesi valuutastrateeg Jonathan Webb. Ta lisas, et Šveitsi keskpank ootab ilmselt Euroopa Keskpangalt järgmisel nädalal võlakirjade ostmise teadet. Koos Kreeka valimistega võib see tekitada Šveitsile valuutaprobleeme.

Danske Banki analüütik Stefan Mellin ütles Dagens Industrile, et Šveitsi olukord meenutab Rootsi olukorda 1992. aastal, kui Rootsi läks üle ujuvale kursile. Erinevus on aga selles, et kui tookord Rootsi kroon järsult kukkus, siis nüüd Šveitsi frank tugevnes.

Šveitsi keskpank on tavapärastest keskpankadest erinev. See kuulub riigi kantonitele ja sellel on ka eraomanikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles