Pärnumaa omavalitsused võitsid riigikohtus Ragn-Sellsi

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ragn-Sellsi autod Paikre prügijaamas.
Ragn-Sellsi autod Paikre prügijaamas. Foto: Ants Liigus

Riigikohus otsustas täna, et jäätmevedaja ei muutu veo käigus jäätmete omanikuks, lahendades sellega viie Pärnumaa omavalitsuse vaidluse Ragn-Sellsiga viimase kahjuks.

Ragn-Sells vaidlustas Surju, Tori, Paikuse ja Tahkuranna valla ning Sindi linna jäätmeveo hanke tingimuse, et vedaja peab segaolmejäätmed vedama Paikre prügilasse ladestamiseks.

Esimese ja teise astme kohtud rahuldasid Ragn-Sellsi kaebuse ja tunnistasid tingimuse õigusvastaseks. Nüüd otsustas riigikohus ent, et see tingimus ei riku Ragn-Sellsi õigusi.

Jäätmeseaduse kohaselt korraldab kohalik omavalitsus jäätmeveoga hõlmatud jäätmete taaskasutamise või kõrvaldamise. See tähendab, et ka pärast vedu otsustab jäätmete töötlemise üksikasjade üle kohaliku omavalitsuse üksus, mitte jäätmevedaja, argumenteeris riigikohus.

Riigikohus märkis, et jäätmeveo riigihanke ettevalmistamisel peab kohalik omavalitsus määrama jäätmeveo sihtpunkti ehk jäätmekäitluskoha, kuhu tuleb jäätmed vedada. Jäätmete edasist töötlejat ega töötlemise viisi siiski riigihankega ei määrata. Jäätmehierarhia põhimõtte järgi tuleks taaskasutust eelistada ladestamisele ning teisalt jäätmeid töödelda võimalikult tekkekoha lähedal.

Samas rõhutas riigikohtu kolleegium, et jäätmete töötleja meelevaldne väljavalimine omavalitsuste poolt võib rikkuda teiste töötlejate, sealhulgas kaebaja ettevõtlusvabadust ja riigihankeõiguse põhimõtteid.

Kohalik omavalitsus peab enda ja jäätmete edasise töötleja vahelise õigussuhte reguleerima lisaks jäätmeveole, arvestades seejuures halduskoostöö seadusest ja riigihangete seadusest tulenevate nõuetega, tõdes riigikohus.

Riigikohtus koos Carri Ginteriga omavalitsusi esindanud vandeadvokaadi Allar Jõksi sõnul loob tänane otsus pretsedendi. «Otsus määratleb jäätmete omaniku määramise kaudu prügituru tuleviku pikaks ajaks,» ütles Jõks.

«Olen juba neli aastat tagasi juhtinud tähelepanu, et prügi muutub defitsiidiks, mille pärast peetakse halastamatut võitlust,» lisas Jõks.

Jõksi sõnul ulatub otsuse mõju jäätmesektorist kaugemale: «Suure tähtsusega on riigikohtu järeldus, et avalik võim võib tellida erasektorilt teenust, aga ettevõtjatel pole õigust nõuda turuosa.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles