Läti ajud «soojendavad» Eesti majandust

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa kosmoseagentuuri ESA peamaja Darmstadtis Saksamaal.
Euroopa kosmoseagentuuri ESA peamaja Darmstadtis Saksamaal. Foto: DANIEL ROLAND / AFP

Läti valitsus keeldus üleeile taas vaatamast üle Euroopa Kosmoseagentuuriga (ESA) liitumise võimalust. Liikmemaks on kallis – ligi poolteist miljonit eurot.

Ilma selle panuseta ei usalda aga keegi Läti ettevõtjaile kosmosevaldkonnaga seotud ihaldusväärseid lepinguid.

Ligikaudu kolm aastat tagasi astus Läti tolleaegse haridusministri Roberts Kilise eestvedamisel oma esimesed sammud ESA liikmelisuse suunas, kirjutab Dienas Bizness: algatuseks hakati välja õpetama selle valdkonna doktoreid.

Tänase seisuga töötavad need Lätis koolitatud ajud aga mõned aastad tagasi ESA perega liitunud Eestis.

«Umbes kaheksa inimest, kes meie Läti kõrgkoolides välja õpetati ... «soojendavad» nüüd oma intellektiga Eesti majandust ning aitavad Eesti teadusel saada tulusaid tellimusi rahvusvahelistelt klientidelt,» kurtis telekanalile TV5 Läti Teaduste Akadeemia juht Ojars Sparitis. Nagu näitab statistika, on kosmosetööstus viljakas pinnas – külvad euro, lõikad viis.

Kui Läti tänavu liikmemaksu raha ei leia, lükkub otsus aastasse 2018. TV5 poolt küsitletud asjatundjate hinnangul on aga tegemist «nüüd või mitte kunagi» olukorraga. Eksperdid kalduvad kartma, et Läti jääbki tähistaevast vaid eemalt-kaugelt imetlema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles