Äärmuslikud hinnapõrked elektribörsil kodutarbijani ei jõua

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurtarbija elektrihind sõltub elektribörsil toimuvast.
Suurtarbija elektrihind sõltub elektribörsil toimuvast. Foto: SCANPIX

See nädal tõi küll esimese suure hinnašoki elektribörsil, kuid kogu elektrituru avamisel 2013. aastal ei tohiks sellised äärmuslikud kõikumised siiski kajastuda lõpptarbijate elektriarvel.

Eesti hinnapiirkonnas Balti Elektrijaama rikke tõttu tekkinud elektri puudujääk tõstis teisipäeval elektri hinna kümnekordseks, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Praegu jõudsid taolised pöörased hinnad vaid loetud suurtarbijate rahakotini, kes ostsid elektrit börsilt tunni- või päevahinnaga. 2013. aastal avaneb aga kogu Eesti elektriturg, kuid see ei tähenda siiski, et pöörased hinnaekstreemumid iga viimase kui kodutarbija arvel kajastuks.

Nord Pool Spot AS-i Balti-Vene müügijuht Hando Sutter on veendunud, et kodutarbija kunagi börsilt oma elektrit ostma ei hakka ning seetõttu ei tohiks neil hinnatõusu hirmu olla.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles