Maailmapank langetas maailma majanduskasvu ootusi

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailmapanga (vasakul) ja Rahvusvahelise valuutafondi IMF (keskel ja paremal) peakorterid USA pealinnas Washingtonis.
Maailmapanga (vasakul) ja Rahvusvahelise valuutafondi IMF (keskel ja paremal) peakorterid USA pealinnas Washingtonis. Foto: AFP / Scanpix

Maailmapank langetas äsja avaldatud maailma majanduse poolaasta raportis tänavuse aasta kasvuprognoosi varasemalt 3,4 protsendilt kolmele protsendile.

Panga raporti kohaselt on majandusaktiivsus USAs ja Ühendkuningriigis tõusuteel, tööturg terveneb ja rahanduspoliitika on «väga vastutulelik». «Aga majanduse taastumine turtsub eurotsoonis ja Jaapanis, kus hõljub endiselt õhus finantskriisi pärand,» nentis pank. «Samas Hiina on läbimas hoolikalt kavandatud rahunemistsüklit, koos majanduskasvu aeglustumisega siiski väga tugevale 7,1 protsendi tasemele sel, 7 protsenti tuleval ja 6,9 protsenti ületuleval aastal.»

Maailmapank loetleb neli maailma majanduse peamist riski alanud aastal: jätkuvalt nõrk maailmakaubandus; võimalus finantsturu volatiilsuseks, sest peamistes maailma majandustes tõusevad intressid eri aegadel; naftatootjate eelarvete madala nafta hinna tõtttu pingestumise ulatus; algav pikemaajaline stagnatsioon või deflatsioon eurotsoonis või Jaapanis.

«Peatunud majanduse taastumine mitmes kõrge sissetuleku tasemega riigis ja isegi mõnes keskmise sissetulekuga riigis võib olla murettekitav sümptom sügavamast strukturaalsest haigusest,» ütles Kaushik Basu, maailmapanga peaökonomist panga pressiteate vahendusel.

Basu sõnul peaksid riigid kasutama akent, mille avas madal nafta hind, rahandus- ja majandusreformideks, mis kannustaks majanduskasvu ja kaasavat arengut pikaajalisemalt.

Madalast nafta hinnast saab maailmapanga hinnangul eelkõige kasu naftat importivad India ja Hiina. Ka India majanduselt ootab pank nagu Hiinaltki seitsme protsendini ulatuvat kasvu. Veel võib madal nafta hind väliskaubanduse tasakaalu parandada ja inflatsiooni vähendada Brasiilias, Türgis, LAVis ja Indoneesias. Venemaale mõjub ent madal nafta hind raskelt, riigi majandus võib kuhtuda 2,9 protsenti sel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles