Putin avas Siberi-Hiina naftajuhtme Vene sektsiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin Vene-Hiina naftajuhtme avamistseremoonial.
Vladimir Putin Vene-Hiina naftajuhtme avamistseremoonial. Foto: SCANPIX

Peaminister Vladimir Putin avas täna pidulikult Venemaa lõigu kauaoodatud naftajuhtmes, millega asutakse tarnima toornaftat Ida-Siberist Hiinasse. Moskva loodab seeläbi mitmekesistada oma naftaeksporti, mis seni põhineb peamiselt väljaveol Euroopasse.

Harujuhtme kaudu hakkab Venemaa toornaftat viima Siberist Kirde-Hiinas Daqingi linnas asuvatesse naftatöötlustehastesse, vahendas AFP.

«Seni toimetati peamised naftavarud meie Euroopa partneritele. Ja siiani saavad meie Euroopa partnerid umbes 120-130 miljonit tonni Vene naftat,» ütles Putin Amuuri oblastis Skovorodinos toimunud avamistseremoonial.

Uue juhtme kaudu Aasiasse tarnitava nafta maht ulatub alguses 30 miljoni tonnini aastas, kuid see võib Putini sõnul hiljem 50 miljonini tõusta. «See on juba märgatav konkurent Euroopa trassile,» sõnas ta.

Enne tarnete alustamist peab Hiina oma territooriumil valmis ehitama torujuhet 930 kilomeetri ulatuses. Putini sõnul eeldab Venemaa, et see saab valmis juba sel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles