Hooajatööde lõpp kasvatas töötute arvu

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa
Töötukassa Foto: Elmo Riig / Sakala

Septembrist alates on registreeritud töötute arv kasvanud, ulatudes detsembris 4,3 protsendini tööjõuealistest inimestest. Töötukassa teatel on see iga-aastane nähtus ja tingitud suviste hooajatööde lõpust.

Detsembris lõpus oli töötukassas töötuna arvel 27 597 inimest, 0,1 protsendipunkti rohkem kui novembris. Augustis-septembris oli registreeritud töötuid neli protsenti 16-aastasest kuni pensioniealisest tööjõust; registreeritud töötus on kasvanud kolme kuuga 2300 inimese võrra.

«Lisaks trendile mõjutab töötute arvu liikumist ka sesoonsus,» rääkis töötukassa analüüsiosakonna juhataja Anne Lauringson. «Nimelt on suvekuudel reeglina rohkem töökohti (hooajatööd eeskätt teenindus- ja turismivaldkonnas ning põllumajanduses, aga näiteks ka puhkuste asendamised) ja seetõttu ka töötute arv madalam. Sügise tulekul on seetõttu aga jällegi mõningane tõus töötute arvus.»

Samuti on Lauringsoni sõnul reeglina jaanuaris registreeritud töötuste arvus suurem hüpe. «Seda osaliselt seetõttu, et tihti lõppevad tähtajalised töölepingud detsembri lõpuga ning osaliselt ka sellepärast, et ettevõtted viivad aasta lõpus ja alguses läbi ümberkorraldusi personali struktuuris, mis võib kaasa tuua enam koondamisi,» selgitas ta.

«Tulenevalt sellest ongi olnud viimastel aastatel tõus registreeritud töötute arvus aasta esimestel ja viimastel kuudel vaatamata muidu langevale trendile. Kevad- ja suvekuudel oleme näinud aga registreeritud töötute arvu hoogsat vähenemist,» lisas Lauringson.

Töötukassa teatel 2014. aasta kokkuvõttes registreeritud töötute arv langes, 5,8 protsendilt 2013. aastal 4,6 protsendile 2014. aastal.

Keskmiselt oli mullu töötukassas arvel 29 502 inimest, ligikaudu 7500 töötut vähem kui tunamullu.

Kõrgeim oli detsembris registreeritud töötuse määr Valgamaal (8,7 protsenti) ja Ida-Virumaal (8,2 protsenti) ning madalaim Harjumaal (3,1 protsenti) ja Tartumaal (3,3 protsenti).

Aasta võrdluses toimusid suuremad langused registreeritud töötuse määras Hiiumaal (-2,6 protsendipunkti) ja Ida-Virumaal (-1,6).

Kõige suurema osa eelnevalt töötanud registreeritud töötutest moodustasid detsembri lõpus lihttöölised (20 protsenti), oskus- ja käsitöölised (19 protsenti) ning teenindus- ja müügitöötajad (17 protsenti).

Detsembris jooksul lisandus novembriga võrreldes ka vähem uusi tööpakkumisi.

Kuu jooksul lisandus 2059 uut tööpakkumist, kuu jooksul vahendatavate töökohtade koguarv oli 5194. Suurim osa vahendatavatest töökohtadest oli teenindus- ja müügitöötajate töökohad (24 protsenti). Järgnesid oskus- ja käsitöölistele (17 protsenti) ning lihttöölistele (14 protsenti) pakutavad töökohad.

2014. aasta kokkuvõttes jäi töötukassa poolt vahendatud töökohtade arv suhteliselt sarnasele tasemele 2013. aastaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles