Kriis: 1000-eurone miinimumpalk on võimalik 3-4 aastaga

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Kriis.
Tarmo Kriis. Foto: Toomas Huik

Tarmo Kriis kandideerib Keskerakonna ridades riigikokku ning usub, et 3-4 aastaga võiks miinimumpalk olla 1000 eurot. 

Veel mõned aastad tagasi leidis endine tööandjate keskliidu juht, et miinimumpalk pole vajalik, vaid võiks olla mingi muu elatusstandard, mida tööandjad on kohustatud maksma ning mis sõltuks nii palgaturust kui üldisest majandusolukorrast.

Kriis selgitas, et sellest on hulk aega möödas, kui ma niimoodi ütlesin. Alampalk on teistsuguse tähendusega. Toona oli eesmärgiks, et eksport taastuks. Kui vaadata praegust praegust seisu ja palku, mis makstakse, siis see 1000 eurot pole näitaja.

«1000 eurot on ambitsioonikas, ent 3-4 aasta pärast ja käibemaksusoodustustega kannataks ettevõtlus selle välja,» hindas Kriis. Ta selgitas, et sisetarbimine on nõrk, mistõttu võiks vähem teenivat osa tööjõust järgi aidata.

Ta suhtub IRLi ja sotside maksuettepanekutesse väga kriitiliselt, sest need ei lahenda fundamentaalseid probleeme.

Kriis rääkis, et riik on loobunud oma vahendaja-rollist ning sellega seoses ka läbirääkimised oma rolli ühiskonnas kaotanud. «Nii kümmekond aastat tagasi peeti läbirääkimisi palju laiemal pinnal,» meenutas ta.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles