Syriza suunas valgusvihu Kreeka oligarhidele

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Syriza toetajad.
Syriza toetajad. Foto: LOUISA GOULIAMAKI / AFP

Tavalised kreeklased kutsuvad neid selliste nimedega nagu «diaplekomenoi» (sissemässitud) või «davatzides» (kupeldajad). Analüütikud kasutavad sõna oligarh, viidates nende haardele Kreeka majanduses.

Kirjeldatagu neid aga kuidas tahes, peatselt toimuvate valimiste tõttu on mõjukate magnaatide roll Kreeka poliitikas ja ühiskonnas sattunud rambivalgusse. Nimelt on oligarhidele kuulutanud sõja varajaste valimiste soosik, vasakäärmuslik erakond Syriza.

Nagu ütles Financial Timesile partei varivalitsuse arenguminister Georgios Stathakis, kavatseb Syriza teha lõpu valitsuste tavale jagada oma poliitilistele sõpradele tasuta televisioonilitsentse ning ühtlasi vaadata üle erastamiste tagamaad.

Oligarhide liistuletõmbamine «saab olema prioriteet», ütles Stathakis.

Sellised kommentaarid on midagi uut Kreeka jaoks, kus oligarhide mõju on ammu kogetud, kuid – vähemalt avalikult – harva arutatud.

«Turukonkurentsi tõeline vaenlane Kreekas on oligarhia, kuid see teema on tabu – poliitikud seda ei aruta ning meedia sellest ei kirjuta,» ütles Ateena ülikooli õigus- ja majandusprofessor Aristides Hatzis.

Meedia vaikuse taga paistab olevat tõsiasi, et väljaanded on valdavalt oligarhide kontrolli all.

Financial Times toob ära ka Kreeka juhtivate oligarhide nimed:

Vardis Vardinoyannis (81, MotorOil Hellas, naftatööstus, tankerid, hotellindus)

Michalis Sallas (64, Piraeus Banki nõukogu esimees, Pasok-partei asutajaliige)

Spiros Latsis (69, laevandus, naftatööstus)

Georgios Bobolas (86, ehitus, väidetavalt endine nõukogude mõjuagent)

Dimitris Copelouzos (64, Gazpromi esindaja Kreekas, energeetika- ja ehitusvaldkond)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles