Intel hoiatab: arvutimüük aeglustub

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutid.
Arvutid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Intel hoiatas nõudluse languse eest arvutiturul ning pakkus värsket mureainet nii arenenud majandustele kui arvutitööstusele tervikuna.

Hoiatus mõjub seda kainestavamalt, et hirm kahekordse ehk w-kujulise majanduslanguse ees on hakanud kasvama.

Inteli sõnadel on kaalu, kuna tegemist on maailma juhtiva kiibitootjaga. Igast viiest personaalarvutist neli kätkeb endas Inteli mikroprotsessorit.

Arvutitööstus on silmnähtavalt hädas müügi aeglustumisega kolmandas kvartalis.

Intel langetas oma kolmanda kvartali kasumiprognoosi vaid kuus nädalat tagasi pakutud 11,6 miljardi dollari juurest 11 miljardi peale. «Kasumeid on hakanud räsima oodatust nõrgem nõudlus arvutite järele küpsetel turgudel,» ütles Intel.

Hoiatus on teravaks kontrastiks teise kvartali tugevale taastumisele, mis Inteli juulikuise pressiteate põhjal oli parim firma ajaloos.

Ühtlasi langetas Intel oma brutokasumi prognoosi 1 protsendi võrra 66 protsendi peale. Ettevõtted ostavad uusi arvuteid õnneks peaaegu endises tempos ning Inteli sõnutsi korvab see osaliselt eraisikute nõudluse languse.

Analüütikud on samuti asunud Inteli prognoose üle vaatama, kuna USA «kooliaasta alguse müük» on arvutifirmadele pettumuse valmistanud.

Langenud nõudlust on tunnistanud ka Hewlett-Packard ja Dell. Taiwani firma Acer kirjutas, et juulikuine müük langes eelneva kuuga võrreldes 38 protsenti. Arvutite müük USAs on langenud kesmiselt 15 protsendi võrra, kirjutavad analüütikud.

Augusti esimese nädalaga on allakäik üha süvenenud ning ilmselt hakkavad arvutitootjad peatselt nõudluse tõstmiseks hindu langetama.

«USA koolieelse müügi krahh ja Euroopa ilmetud müügitulemused tekitavad arvutiturul märgatava hinnasurve,» ütles  Rodman & Renshaw analüütik Ashok Kumar. «Põhikomponentide nagu protsessorite, kuvarite, mälu ja ketaste tarnijad on juba asunud hindu langetama, et nõudlust üles turgutada.»

Inteli aktsiad on viimase kuuga 15 protsendi võrra langenud.

Et vähendada oma sõltuvust arvutiturust, arendab Intel parasjagu uusi kiipe telerite ja nutitelefonide tarvis.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles