Elektrienergia keskmine hind Eestis langes mullu 12,8 protsenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osrami LED-pirn meenutab oma väliskujult tavalist hõõglampi.
Osrami LED-pirn meenutab oma väliskujult tavalist hõõglampi. Foto: AP/Scanpix

Eesti turupiirkonna 2014. aasta keskmiseks megavatt-tunni hinnaks kujunes 37,61 eurot, mis on 12,8 protsenti vähem kui 2013. aasta 43,14 eurot.

Elektrienergia odavnemise põhjuseks on suures osas merealuse kaabli Estlink 2 valmimine, kirjutab Eesti Energia energiaturu kokkuvõttes. 650-megavatise võimsusega merekaabli lisandumine senisele kaablile Estlink-1 tõstis Eesti ning Soome vahelise elektritransiidi mahu 1000 megavatini, tagades Balti riikidele senisest suurema ligipääsu Soomes ning Skandinaavias toodetud odavale hüdro- ja tuumaenergiale, vahendab BNS.

Eesti elektrituru suurem ühildumine Põhjamaade turuga tähendab ka seda, et siinse elektri hind sõltub senisest enam välistest mõjuritest. Neist olulisemad on siinjuures partnerriikide elektrijaamade ning ülekandetrasside töökindlus, Rootsi ja Norra hüdroelektrijaamade veereservuaaride tasemed, mis sõltuvad sademete hulgast, ning Skandinaavia ja Soome õhutemperatuurist tingitud elektrinõudlus. Määravad mõjurid on ka Nord Pool Spoti elektrisüsteemi kuuluvate tuulegeneraatorite tootlikkus, mis sõltub tuule kiirusest, ning NPS-i elektrikaubandus Saksamaaga.

Soomes langes möödunud aastal keskmine elektri börsihind 12,5 protsenti 36 euroni megavatt-tunni kohta. Lätis ja Leedus keskmine elektrienergia hind tõusis; vastavalt 3,6 protsenti 50,1 eurole ja 2,5 protsenti 50,1 euroni megavatt-tunni kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles