LNG buum on jõudnud Soome väikelinna

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gasumi LNG tsisternauto.
Gasumi LNG tsisternauto. Foto: gasum.fi

Soomes tuure koguv veeldatud gaasi (LNG) buum on nüüdseks nakatanud 14 000 elanikuga Kurikka linna Lääne-Soomes, kus tahetakse oma LNG terminal veel enne valmis saada kui Soome sadamates terminalid valmivad.

Kurikka linna, kaugküttefirma Kurikan Kaukolämpö OY ja metallitööstusettevõtte Viafin ühine plaan on ehitada juba tänavu umbkaudu miljon eurot maksev terminal, mille kaudu saabuva veeldatud gaasiga köetaks nii linna kui ka varustataks tootmisettevõtteid, vahendas Soome rahvusringhääling Yle.

Plaani kohaselt saabuks veeldatud gaas Vaasast 50 km kaugusel asuva sisemaa linna terminali tsisternautodega Rootsist või Gasumi LNG-tehasest Porvoos. Kui aga 2016 valmib LNG terminal Pori sadamas, saab Kurikkat ka sealtkaudu varustada.

Metallist torustikke jms tootval Viafinil on Kurikkas 16 töötajaga arendusettevõte, mis töötab välja just LNG terminalide lahendusi. Seega oleks Kurikka projekt ühtlasi pilootprojekt. 2017. aastast ei tohi asulate kütteks enam masuuti kasutada ja alternatiiv on üleminek LNG-le.

«Meil on ettevõte, kes arendab LNG-ga seonduvat tehnoloogiat ning osapooltel on ühine huvi hakata seda kasutama. See on tuleviku kütus ja puhtam energia. Tahame olla linnana teerajaja,» ütles Ylele Kurikka arendusjuht Hannu Alanen.

Plaan vajab veel linnavolikogu heakskiitu.

Suusahundi Juha Mieto ja Nokia kauaaegse pealiku Jorma Ollila sünnilinn Kurikka on Soome omavalitsuste seas keskmisest jõukam. Muu hulgas kuulub Kurikkale ka 6,2 miljonit kütusefirma Neste ja 1,6 miljonit energiafirma Fortum aktsiat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles