Hiina vanurid on avastanud tudengipõlve võlud

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eakas hiinlanna ülikoolipingis.
Eakas hiinlanna ülikoolipingis. Foto: macaudailytimes.com.mo

Chen Yulan (70) on «liiga hõivatud, et vananeda». Igal nädalal on sel tragil daamil Shanghai Vanurite Ülikoolis niivõrd palju loenguid, et tal pole isegi aega poode mööda käia ja endale rõivaid valida.

Õnneks aitab üliodav ülikool – osa ligi 50 000 liikmelisest vanurite haridusasutuste võrgustikust – ka selles vallas. Nimelt on Chen omandanud oskused, kuidas säästa nii aega kui raha ostes ning müües asju Taobao ehk «Hiina eBay» vahendusel.

«Ma olen siin õppinud juba üle kümne aasta,» vahendab Financial Times Hiina Rahvavabastusarmeest pensionile siirdunud tantsijanna ülevaadet hiljutisest haridusteest. «Ma olen esmaspäevast reedeni tundidega väga hõivatud. Mul on tunne, et ma lähen järjest nooremaks ja nooremaks!»

Ülikoolis on uued ja harjutajatest sumisevad stuudiod, kus õpetatakse kõike alates süntesaatorist kuni Hiina keelpillideni nagu guzheng, erhu ja pipa. Kõik muusikariistad on soetanud Shanghai linnavalitsus.

Linnavõimud näevad eakate haridust kui olulist võtit hoidmaks kõrges eas elanikud tervete ja õnnelikena – ja väljaspool vanadekodusid.

Sajandi keskpaigaks võib Hiinas elada ligi 500 miljonit üle 60 aasta vanust inimest. 60-aastaselt saavad Hiinas pensionile meessoost kontoritöötajad. Üldiselt minnakse aga pensionile varem.

Füüsilise töö peal olnud naised saavad näiteks pensioni peale 45-aastaselt, kõikide naisterahvaste üleüldine pensioniiga on 55.

Shanghai Vanurite Ülikoolis on õpilaste keskmine vanus 65 – 70 aastat. Nad saabuvad loengutesse jala või jalgrattaga. Koos saadakse osa toitvast lõunasöögist, koridorid kaiguvad kõlavast naerust ja ülekeevast keelepeksust.

Väga populaarseks on osutunud kursus «Inglise keel eakatele reisijatele». Nendesse tundidesse on väga raske end sisse litsuda. Äsja harjutasid tudengid, mida öelda inimestele, kes astuvad ligi sooviga neilt midagi röövida.

«Give me all your money or I’ll kill you,» algas dialoog. (Anna mulle kogu oma raha või ma tapan su.) Pensionäre instrueeriti vastama nii: «I’m sorry sir, I’m such an old woman, I have no job and I’m ill.» (Vabandage, härra, ma olen niivõrd vana naine, mul ei ole tööd ja ma olen haige.)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles