Analüütikud ei oska öelda, kui madalale võib nafta hind langeda

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftaplatvorm Põhjameres.
Naftaplatvorm Põhjameres. Foto: Oddvar Walle Jensen/AP

Nafta hinna langus on olnud nii kiire ja nii ühesuunalise trendiga, et mitte keegi ei oska öelda, kui madalale see võib langeda, kirjutab Bloomberg.

Brenti nafta hind langes eile alla 50 dollari barreli eest, mis on 57 protsenti vähem kui eelmise aasta juunis saavutatud viimaste aastate hinnatipp — 115,71 dollarit. Šveitsi suurpanga UBS analüütikud ütlevad, et investorid peaksid naftast eemale hoidma, kuni seesugune vabalangus lõpeb. Investeerimispanga Amro Bank analüütikute sõnul ignoreerivad kauplejad tarnekatkestusi, mis tavaliselt põhjustavad hinnatõusu.

Nafta hinna langus kiirenes pärast seda, kui Saudi Araabia ja teised Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni liikmed otsustasid tootmismahtu mitte vähendada. Nad püüavad pigem kaitsta oma turuosa kui hinda, mis on väljakutseks USA kildanafta tootjatele teistele tootjatele.

«On selge, et mitte keegi ei oska vastata, kui kaugele see läheb,» ütles uudisteagentuurile Citigroupi tooraineanalüütikute grupi juht Ed Morse. «Põhja on alati raske ennustada. Saudid võtavad kildarevolutsiooni tõsiselt ja reageerivad vastavalt. Nad katsetavad, kui palju naftatoodang hinnalanguse tõttu kahaneb,» lisas ta.

«Hinnad jäävad vabalangusesse,» kirjutas klientidele UBSi analüütik Giovanni Staunovo. «Ma arvan, et põhjaks on seda veel vara nimetada.»

Täna liigub Brenti toornafta hind ülalpool 50 dollari taset barreli kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles