Eesti langes deflatsiooni

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Esimest korda viie aasta jooksul oli Eestis deflatsioon ehk hindade langus, mis läinud aasta kokkuvõttes oli 0,1 protsenti. Aastases võrdluses on tarbijahinnaindeks olnud languses seitse kuud.

Statistikaameti teatel oli aastamuutuse suurim mõjutaja elektri hind, mis oli võrreldes aasta varasemaga 6,2 protsenti odavam. Mootorikütus odavnes 3,8 protsenti, sellal kui alkohol kallines 6,7 ja tubakas 3,1 protsenti. Teenused kallinesid aasta keskmisena 1,1 protsenti ning tööstuskaubad odavnesid 0,1 protsenti. Kuigi palgakulud kasvasid kiiresti, pidurdas hinnakasvu kõrghariduse muutumine tasuta teenuseks.

«Tarbijahindade languse taga on peamiselt energia hind, mille langus jätab majapidamistele rohkem raha teiste kaupade ja teenuste tarbimiseks,» ütles Swedbanki vanemanalüütik Liis Elmik. Ta ootab tarbijahindade kasvu kevadsuvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles