Kolm lihtsat nõuannet palgatõusu küsimiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolm lihtsat nõuannet palgatõusu küsimiseks
Kolm lihtsat nõuannet palgatõusu küsimiseks Foto: PantherMedia

Business Insider vahendab maineka konsultandi Victoria Pynchoni kolme tulemuslikku nippi, millega palgarääkimised endale soovitud suunas tüürida.

1. Läbirääkimised algavad alles siis, kui keegi ütleb «ei»

«Üks suurimaid tõkkeid enda turuväärtusele vastava palga küsimisel on arusaadavalt kartus äraütlemise ees,» selgitab Pynchon. «Samas tuleb endale aru anda, et peale eitava vastuse saamist läbirääkimised just alles algavadki. Tõelised professionaalid näevad äraütlemist kui väljakutset probleemi lahendamiseks. Selleks, et läbirääkimised oleks edukad, tuleb välja selgitada, millised läbirääkijate huvid omavahel ühtivad, millised mitte ning kuidas leida võimalusi mõlemale osapoolele kasulike lahendusteni jõudmiseks.»

2. Alati on parem küsida suuremat palgatõusu, kui sa tegelikult soovid

«Loendamatute eksperimentide käigus on sotsiaalteadlased selgeks teinud, et inimesed pole eriti õnnelikud, kui nad saavad seda, mida nad arvavad, et nad tahavad,» selgitab Pynchon. «Nad on õnnelikumad, kui läbirääkimiste vastaspool on pidanud enne nõustumist ütlema paar korda «ei»».

Näiteks, kui 5protsendist palgatõusu küsides on ülemus sellega koheselt nõus, on olemas suur tõenäosus, et läbirääkija kahetseb, et ei küsinud 7 või 10protsendist palgatõusu.

3. Läbirääkimised on mõttemäng

«Inimene, kes tajub, et tal on läbirääkimiste laua tagant lahkudes kõige vähem kaotada, omab läbirääkimistel ka kõige suuremat eelist,» ütleb Pynchon.

Seetõttu on kasulik näidata, et oled valmis läbirääkimised katkestama, kui ei saa enda soovitud tulemust. Samas tuleks igal juhul hoiduda ähvarduste tegemisest, eriti, kui neil ei ole põhja all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles