Putini mured ei piirdu rubla ja naftaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi peahoone
Gazpromi peahoone Foto: SCANPIX

Peale nafta ja rubla hinna langust on Venemaa president Vladimir Putinil veel üks mure – maagaasi hinna odavnemine.

Kuigi maagaas kaotas oma hinnast poole vähem kui nafta, langeb selle hind tänavu Euroopa suurimal avatud turul 13 protsenti, ütleb 13 analüütiku ja kaupleja poolt ennustatud mediaan, vahendab Bloomberg.

Osaliselt on põhjus selles, et maagaasi tootmisvõimsus on nelja aasta kõrgeimal tasemel. Ka Brenti toornafta hind, mida Gazprom maagaasi hinnastamiseks kasutab, odavnes läinud aastal 48 protsenti ning on viimase 5,5 aasta madalaimal tasemel.

Kaks kolmandikku Venemaa eksporditulust moodustavad nafta ja maagaas. Riigi omanduses oleva Gazpromi tulud langevad sel aastal 7,8 protsenti 825,5 miljardi euroni, selgus Bloombergi poole läbi viitud küsitlusest.

«Vene gaasil on kolm halba mõju. Enamik Euroopa riike on energiaefektiivsemad, sul on üsna nõrk majanduskeskkond, mis tähendab väiksemat nõudlust gaasi järele ning sul on kindlad riigid, mis üritavad loobuda Venemaa gaasist geopoliitilistel põhjustel,» ütles vahendusfirma Marex Spectron Group'i põhiressursside uurimise juht Georgi Slavov.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles