Mootorikütus viis detsembris hinnad langusse

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Langev kütusehind mõjub soodsalt ka teiste kaupade hinnale. Pildil Neste Haljala tankla.
Langev kütusehind mõjub soodsalt ka teiste kaupade hinnale. Pildil Neste Haljala tankla. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Detsembris vähenes Eesti tarbijahinnaindeks eelmise detsembriga võrreldes pool protsenti, seda peamiselt mootorikütuste hindade 14,1 protsendise languse tõttu.

Statistikaameti teatel oli suur mõju tarbijahinnaindeksile veel tõusnud alkoholi ja tubaka hindadel (vastavalt 2,3 ja 7,5 protsenti). Aasta varasemaga võrreldes oli detsembris kohv 20 protsenti kallim ja suhkur 41 protsenti odavam.

Kaubad olid 2013. aasta detsembriga võrreldes 1,3 protsenti odavamad ja teenused 0,9 protsenti kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on 2013. aasta detsembriga võrreldes langenud 1,9 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 0,1 protsenti.

Novembriga võrreldes oli detsembris tarbijahinnaindeks samal tasemel. Enim mõjutas indeksit taas mootorikütus, mis odavnes kuuga 8,6 protsenti. Samas olid detsembriks ostetud lennukipiletid olid 32 protsenti kallimad kui kuu varem.

Toidu ja mittealkohoolsete jookide väikese kallinemise taga detsembris võrreldes novembriga on peamiselt puuvilja, kohvi ja köögivilja kallinemine, teatas statistikaamet. Toidukaupadest kallinesid kuuga enim paprika (36 protsenti) ja viinamarjad (35 protsenti) ning odavnesid mandariinid (21 protsenti).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles