BP nõukogu esimees kaotas aktsiatelt miljoneid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carl-Henric Svanberg.
Carl-Henric Svanberg. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

BP nõukogu esimees Carl-Henric Svanberg on pärast Mehhiko lahe katastroofi kaotanud firma aktsiatelt 3,1 miljonit dollarit.

Rootslane liitus Briti naftafirmaga käesoleva aasta jaanuaris. Talle kuulub kokku 925 000 BP aktsiat, mille ostis kahe partii kaupa.

750 000 aktsiat ostis Svanberg 3. veebruaril, 5,75 naela tükk.

20. aprilliks, mil naftapatvorm Deepwater Horizon õhku lendas, oli BP aktsia tõusnud 6,55 naelsterlingi peale.

Kaheksa päeva pärast õnnetust oli aktsiate hind langenud 6,19 naela tasemele, Svanberg ostis endale 28. aprillil 175 000 aktsiat lisaks.

Sel ajal ei olnud asetleidnu kohutavad tagajärjed turgudele veel «pärale jõudnud».

Plahvatus surmas 11 töötajat ning tõi kaasa ajaloo kõige rängema keskkonnakatastroofi USA vetes. Mehhiko lahte voolas 4,9 miljonit barrelit naftat.

Paar nädalat hiljem tabas krahh ka BP aktsiaid, mis langesid Londoni börsil 29. juunil enneolematult madalale, 296 penni peale.

Nüüdseks on firmal õnnestunud leke peatada.

Lisakaevu puurimistööd purunenud Macondo puurkaevuga ristumiseks alles käivad, eesmärgiga kaevu põhi ava kaudu betooni täis valada.

BP aktsiad oli teisipäevase börsipäeva lõppedes Londonis 385,60 penni peal, Svanbergi osaluse väärtuseks annab see 3,56 miljonit naela. Võrreldes aktsiate eest väljakäidud 5,4 miljoni naelaga on seda 1,8 miljonit naela vähem.

Ametist lahkuv tegevjuht Tony Hayward, kes on enam kui 587 000 aktsia omanik, on samuti olnud tunnistajaks oma osaluse väärtuse sulamisele. Nagu ka teised BP tippjuhid.

Vaatamata BP aktsiate allakäigule on Svanberg aga jätkuvalt üks Rootsi rikkamaid ärimehi. Enne BPsse tulekut oli ta kuus aastat Stockholmi börsi lipulaeva ja maailma juhtiva võrgusüsteemide tootja Ericssoni tegevjuht.

Paljudele oli Svanbergi määramine BP etteotsa, mis on käibe poolest Ericssonist kaheksa korda suurem, tõeliseks üllatuseks. Seda eriti seetõttu, et väljaspool Rootsit mees eriti tuntud polnud, samuti puudus tal eelnev kogemus naftatööstuse vallas.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles