Wall Streeti hirmutamine jätkub

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wall Street.
Wall Street. Foto: MARIO TAMA/AFP

USA finantsjärelevalve, olles juulikuus Goldman Sachsilt kokkuleppe korras 550 miljonit dollarit kätte saanud, tõotab Wall Streeti finantskriisi tekitamise eest edasi pinnida.

Ameerika regulaatorid ütlesid Financial Timesile, et Goldmani vahelevõtmine hüpoteekidega tagatud väärtpaberite müügi eest on oma olemuselt mudel, mille alusel nad karistusaktsioonidega jätkata kavatsevad. Uued süüdistused olevat ettevalmistamisel.

«Valgekraede maailmas hirmutamine toimib. Finantsasutused võtavad sellistest juhtumitest nagu Goldman õppust ning vaatavad oma enda töökorralduse üle. Nad teevad omad järeldused, kuidas liigne riskimine brändile mõjuda võib,» ütles SECi täitevosakonna direktor Robert Khuzami.

Regulaatorit kritiseeritakse USAs selle eest, et 2008. aasta finantskriisi süüdlasi usinamini vastutusele pole võtnud. SECi ametnikud kinnitavad aga, et rauad on tules ja potentsiaalseid karistusi – nii pankadele kui kindlustusfirmadele – kavandatud muljetavaldavas koguses.

Osa kohtuasju tuleb ilmselt juhtumite pärast, kus kannatajateks osutusid investeerimisasutused.

Mõned vaatlejad leiavad, et Goldmani juhtumi lahendus ei olnud õiglane näiteks Saksa panga IKB suhtes, mis Goldmani riskide tõttu kahju kannatas. Nad väidavad, et pank oleks pidanud saama võimaluse ise oma huvide eest seista, ilma regulaatorite sekkumiseta.

Mitmed kohtunikud kritiseerivad SECi kokkuleppeid Citigroupi ja Bank of Americaga, hagejate advokaatide sõnutsi oli regulaator liiga leebe.

«Ega SECis Mary Schapiro tulekuga midagi paremaks läinud,» ütles investorite advokaat ja finantsjärelevalve kauaaegne kriitik Jacob Zamansky.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles