Ehitajate ametiühingut Soomes teeb murelikuks eestlastest must tööjõud

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitustöölised.
Ehitustöölised. Foto: Reuters/ Scanpix.

Soome ehitajate ametiühingu Rakennusliitto väitel kasutatakse Soomes palju musta tööjõudu, eelkõige puudutab see maksukaardita töötavaid eestlasi.

Helsingi lähistel asuval poolelioleval objektil olevast 30 töötajast on ligi pooled eestlased. Kuna Rakennusliittoni jõudnud vihjete järgi pole seal kõik korras, otsustas see kontrollida meeste töölepinguid, vahendas YLE.

Ehitusobjektil liikus eestlasi, kes polnud mõnda aega palka saanud ja nõustusid tekkinud olukorrast rääkima.

Tavaliselt välismaalastest töölised oma probleemidest ei räägi, kuid pikemat aega saamata olev palk päästab keelepaelad valla, selgitas ametiühingu funktsionäär Jari Lindqvist.

Eestlaste sõnul on nad enam kui aasta jooksul teinud Soomes 10-tunniseid tööpäevi. Tööandjaks oli esmalt eestlane, seejärel soomlane ja mõlemad näitasid palkade maksmisel üles hoolimatust.

Kirjalikke töölepinguid ei sõlmita – kehtib suuline kokkulepe. Tööandja oli lubanud ajada maksukaardi asjad korda ja seetõttu nad ise sellega ei tegelenud.

«Meestel polnud töölepingut, nad pole kunagi saanud paberile väljatrükitud palgasedelit, nad ei tea oma töötasu suurust, nad pole kursis ei tunni- ega kuupalga suurusega,» võttis Lindqvist kokku kontrollikäigu tulemused.

Rakennusliitto esindajad jätavad tööandjale järelpärimise meeste töölepingute kohta ja loodavad, et pärast nende visiiti saavad eestlased ka oma palga kätte. Töötajate poolt vaadanuna õnnelikku lõppu ilmselt pole ja meeste töösuhe katkeb, oletas Lindqvist.

Ametiühingu esindajad selgitasid eestlastele, et tööle asudes tuleb taotleda lähimast maksuameti esindusest maksukaart ehk verokortti ja toimetada see koheselt tööandjale.

Nüüd võib aga juhtuda, et nad peavad tasuma tagasiulatuvalt tuhandete eurode väärtuses makse. Soomes kehtivate seaduste järgi on nii, et kui töötaja ei esita tööandjale maksukaarti, on tulumaksu määraks 60 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles