Endine Eesti Energia tehnoloogiadirektor: mehed pääsesid eluga tänu jahtunud tuhale

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnetus Auvere elektrijaamas.
Õnnetus Auvere elektrijaamas. Foto: Eesti Energia

Eesti Energia endine tehnoloogiadirektor ja Narva elektrijaamade juhatuse esimees Lembit Vali ei tea küll täpselt, mis eile Auvere elektrijaama ehitusplatsil juhtus, kuid esialgsete andmete põhjal võib eeldada, et õnnetuse põhjustas tuhamahuti siibrite tõrge.

Vali kirjeldas, et elektrijaamas korjatakse tuhk kokku tuhafiltritest ja surutakse õhu survega torude kaudu mahutisse. Seejärel suunatakse tuhk segistisse, kus see segatakse veega ja pumbatakse tuhaväljadele.

Kogu süsteemis on mitmeid siibreid, millest ühe või mitme rike tõenäoliselt õnnetuse ka põhjustas. «Kui katel töötab, siis on tuhk väga kõrge temperatuuriga, oma mitusada kraadi. Antud juhul oli õnneks tuhk maha jahtunud, muidu oleks olnud tagajärjed fataalsed. Inimesed oleksid kindlasti surma saanud,» kirjeldas Vali.

Jahtunud oli tuhk tõenäoliselt seetõttu, et katel on praegu katsetamisjärgus ja tuhk tekib periooditi, kui katelt katsetatakse. Ilmselt oli viimasest katsetusest juba mõnda aega möödas.

«Ilmselt siibrid avanesid iseenesest või pani keegi käe külge. Seda on väga raske öelda, seda näitab uurimine,» ütles Vali.

Kuna tuhk on lenduv, siis siibri avanedes levib see ruumis väga kiiresti ja töötajad hingasid seda Vali hinnangul tõenäoliselt sisse.

Eesti Energia pressiesindaja Eliis Vennik ütles, et kuna seoses juhtunuga on algatatud uurimine, ei saa nad eile toimunut detailsemalt kommenteerida. «Oleme ka Eesti Energias moodustanud töögrupi, kes tegeleb juhtumi uurimisega. Täna on veel vara neist sündmustest järeldusi teha,» lisas Vennik.

Tööõnnetuste kompensatsioonide maksmise kord on Venniku sõnul kehtestatud ettevõtete kollektiivlepingutes. «Kas ja millised olid selle juhtumi asjaolud ja millist tuge saavad tööandjad kannatanutele pakkuda, näitab aeg ja uurimine. Hetkel on esmatähtis, et kannatada saanud töötajad saaksid parimat võimalikku ravi ja paraneksid kiiresti. Oleme mõtetes oma heade kolleegide ja koostööpartneritega,» selgitas Vennik.

Auvere elektrijaama ehitusel teisipäeva pärastlõunal juhtunud avariis viga saanud kaheksa inimest said Eesti Energia kinnitusel peamiselt hingamisteede kahjustusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles