Bloomberg: 50-dollariline naftabarreli hind muudab peaaegu kõike

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madal nafta hind võib saada saatuslikuks Vladimir Putinile.
Madal nafta hind võib saada saatuslikuks Vladimir Putinile. Foto: SCANPIX

Nafta hinna suurim kukkumine alates 2008. aastast jaotab rikkust ja võimu autokraatsetelt naftariikidelt tööstusriikide tarbijatele, mis muudab maailma turvalisemaks, kirjutab Berenberg Banki värske raport.

«Nafta hind on 2015. aasta suur lugu,» ütles Harvardi Ülikooli majandusprofessor Kenneth Rogoff. «See on kord generatsioonis toimuv šokk, millel on hiiglaslikud tagajärjed,» lisas ta.

Tehnilise analüüsi konsultant Walter Zimmerman ennustab, et naftabarreli hind võib langeda 30 dollarini barrel.

«Nafta hinnalanguse põhi tuleneb emotsionaalsetest otsustest,» ütles Zimmerman. «See ei baseeru pakkumise-nõudluse fundamentaalnäitajatel, mis tähendab, et ülemüümine on garanteeritud,» lisas ta.

Analüüsikeskuse Oxford Economics detsembris ilmunud analüüsi kohaselt on suurimaks võitjaks, juhul kui nafta hind langeb 40 dollarini barrel, Filipiinid, mille majandus kasvab kahel järgneval aastal 7,5 protsenti. Venemaa majandus langeb sama aja jooksul 2,5 protsenti.

Arenenud riikidest on suurimaks võitjaks Hongkong.

Tänu nafta hinna drastilisele langusele võib juhtuda asju, mis varem olid mõeldamatud. Maailma suurima erakapitalifirma Blackstone nõukogu aseesimees Byron Wien ennustab, et Vladimir Putin astub 2015. aastal tagasi ja Iraan on nõus oma tuumaprogrammi lõpetamisega.

Venemaa keskpanga prognoosi kohaselt langeb riigi majandus sel aastal 4,7 protsenti juhul kui nafta keskmiseks hinnaks kujuneb 60 dollarit barrel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles