Pettuste vähenemine tõstab endiselt registreeritud kütusemüügi käivet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tankla.
Tankla. Foto: Karli Saul / SCANPIX

Kuigi mootorikütuste hind on viimasel ajal olnud languses ja tarbimisharjumused pole muutunud, näitavad statistikaameti andmed, et mootorikütuste jaemüügi registreeritud käive liigub tõusujoones: seda peamiselt tänu vähenenud pettustele.

Viimastel aastatel on bensiinitarbimine pigem vähenenud ja diislikütuse tarbimine kasvanud. Samuti peab paika, et kütuste hinnad langesid oluliselt kogu 2014. teise poolaasta, märkis Eesti ühe suurema jaemüügiketi Neste jaemüügijuht Krist Pari BNS-ile.

«Kuna maksupettused kütuseturul on kestnud juba aastaid, võib oletada, et maaletoodud kütuste mahtude ametlik statistika on ebatäpne - ei kajasta piirikaubandust, maale toodud ja realiseeritud kütusesarnaseid tooteid,» ütles Pari, kelle hinnangul see ongi põhjuseks, miks praeguse, paremini korrastatud turu statistika ei ole võrreldav varasemate aastatega.

Maksu- ja tolliameti andmetel on kütusesektor tõepoolest taas kontrolli all, ütles ameti avalike suhete juht Rainer Laurits BNS-ile. «Pettuste osakaal on oluliselt väiksem, kuid mitte likvideeritud. 2014. aasta jaanuar-september on kütusemüüjate käibemaksu tasumise kohustus võrreldes eelmise aastaga kasvanud 30 miljonit eurot,» lisas ta.

Statistikaameti andmetel kasvas mootorikütuste jaemüügi käive näiteks novembris 12,5 protsenti 99,1 miljoni euroni, kahekohaliseks osutus kasvunumber ka näiteks septembris, kui see kasvas 14,3 protsenti 108,5 miljoni euroni. Mullu 11 kuuga kasvas registreeritud mootorikütuste jaemüük 4,9 protsenti 1,12 miljardi euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles