Sõnajalad investeerivad tuuleenergeetikasse üle 100 miljoni euro

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Sõnajalg.
Andres Sõnajalg. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Oleg ja Andres Sõnajalale kuuluv tuuleenergeetikaga tegelev Eleon AS investeerib 101,4 miljonit eurot tuulikute ja tuuleparkide arendusse, järgmisel aastal on plaanis alustada Vaivara tuuleelektrijaama ehitusega.

«Tõepoolest, emiteeritud on aktsiaid ja meil on teatavasti turule tulnud uue põlvkonna tuulik, plaanid on meil ambitsioonikad,» ütles Eleoni juhatuse liige Andres Sõnajalg BNSile.

«Eleoni strateegia on kahetasandiline, eesmärk on hõlmata nii tuulikute tootmist ja eksporti kui ka oma toodetud tuulikutel põhinevate tuuleparkide opereerimist,» lisas Sõnajalg.

Sõnajala sõnul asub suurim tuulepark Vaivara vallas endise kaevanduse territooriumil ja sinna on plaanis rajada 255-megavatine Eleoni tehnoloogiat kasutav tuuleelektrijaam. «See tähendab 85 tuulikut. Vaivaras on ehitusega plaanis alustada 2016. aastal ja installeerida esimesel aastal 12-15 tuulikut ning järk-järgult tootmismahte kasvatades jõuda kuni 25-30 tuulikuni aastas,» ütles Sõnajalg.

Varem on ta öelnud, et ühe megavati tootmisvõimsuse rajamiseks vajaminev investeering jääb vahemikku 1,3-1,5 miljonit eurot. 255-megavatise tuulepargi kogumaksumuseks kujuneks sel juhul minimaalselt 331,5 miljonit eurot.

«Samuti on plaanis varustada Eleoni tuulikutega ka Aidu karjääri rajatav tuulepark, võimsusega 100 megavatti,» lisas Sõnajalg.

Sõnajala sõnul on ettevõttel plaanis keskenduda maismaal asuvatele tuuleparkidele. «Leidub kasutamata ressurssi, peaasjalikult suletud kaevanduste territooriumil, ja maismaalahendused on meretuuleparkidest majanduslikult otstarbekamad,» märkis ta.

Strateegia esmatasand puudutab Sõnajala sõnul aga kogu maailmas patenteeritud tehnoloogial põhinevat Eleoni seeria esimest suurt tuulikut 3M116. «See on töötanud kogu 2014. aasta Saaremaal ja läbinud kõik katsetused võrgus. Tuulik on kavandatud konkureerima maailmas enim tuntud tuulikutootjate Vestase, Siemens Wind Energy ja Enerconi suuremate mudelitega,» lisas Sõnajalg.

«Eleoni tuuliku seeriatootmine käivitab Eestis uue tööstusharu ja loob arvukalt uusi töökohti,» ütles ta.

Eleon AS emiteeris aasta lõpus uusi aktsiaid 101,4 miljoni euro väärtuses, summaga plaanitakse rahastada tuulikute ja tuuleelektrijaamade ehitust. «Projekti finantseerimisse on plaanis kaasata ka laenuvahendeid tuuleenergiat tundvatelt finantsasutustelt,» ütles Sõnajalg.

Eleon AS on asutatud 2007. aastal, ettevõtte juhatusse kuuluvad Andres ja Oleg Sõnajalg. Ettevõtte 2013. aasta käive oli 305 580 eurot ja kahjum 80 985 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles