Valgevene keskpank leevendas valuutalõivu

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järjekord pangaautomaadi ja valuutavahetuspunkti juures Minskis detsembris kui lõiv valuutatehingutele kehtestati.
Järjekord pangaautomaadi ja valuutavahetuspunkti juures Minskis detsembris kui lõiv valuutatehingutele kehtestati. Foto: VASILY FEDOSENKO / REUTERS

Valgevene keskpank vähendas valuutaostudelt võetavat lõivu 20 protsendilt summalt kümnele protsendile ning korrigeeris Valgevene rubla ametlikku kurssi USA dollari suhtes 6,6 protsenti allapoole.

«Need valitsuse ja riigipanga sammud on tehtud Valgevene finantssektori normaliseerimiseks määratud meetmete kompleksi raames,» teatas keskpank kodulehel. «Üheaegne välisvaluutaoperatsioonide lõivu vähendamine ja Valgevene rubla ametliku vahetuskursi madaldamine USA dollari suhtes on suunatud valuutaturu eri segmentides kehtivate kursside üksteisele lähendamisele ega too endaga kaasa välisvaluuta hankimise hinna tõusu elanikkonnale ja ettevõtetele.»

Uued lõivud hakkavad kehtima homsest.

Valgevene keskpanga kursi kohaselt on üks USA dollar nüüd väärt 12 740 rubla, varasem kurss oli 11,900 rubla, vahendas Bloomberg.

Valgevene kehtestas kontrolli välisvaluutatehingute üle detsembris, kehtestades esialgu valuutaostudelt võetavaks lõivuks 30 protsenti summast. Hiljem vähendati seda 20 protsendini.

Valgevene keskpank nimetas tänases teates olukorda valuutaturul «kindlaks», lisades, et nii elanikkonna kui ettevõtete valuutamüük on kasvanud ja samuti on kasvanud elanike deposiidid kohalikus valuutas.

Keskpanga teatel on järgmised operatiivsed sammud turul suunatud juba olemasolevate positiivsete tendentside kindlustamisele finantsturul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles