Norragi tunneb langeva naftahinna pitsitust

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra naftafirma Statoil puurplatvorm Snorre A Põhjameres.
Norra naftafirma Statoil puurplatvorm Snorre A Põhjameres. Foto: Statoil / Scanpix

Madala nafta hinna tõttu ei kannata mitte ainult arengumaad - ka rikas Norra tunneb juba majanduses pitsitust. Norra keskpanga juht Oeystein Olsen tunnistab Bloombergile, et nafta hinna langus on hullem kui riigipank ootas.

«Kui hind püsib alla 55 USA dollari, tänasel tasemel, on see selgelt madalamal kui meie oma viimases raportis eeldasime,» ütles Olsen Bloombergile.

Norra keskpank kärpis intressimäärasid detsembris, esimest korda kolme aasta jooksul, ning ennustas, et 50 protsendise tõenäosusega tuleb sel aastal edasise lõdvendamisega tegeleda. Olsen on öelnud, et Norra keskpank on surve all seni kuni Brenti toornafta hind püsib alla 70 dollari barrel.

Norra kroon on praegu tosina viimase aasta madalaimal tasemel USA dollari suhtes: 7,68 krooni dollari eest. ka euro suhtes on Norra kroon kukkunud: suvest, naftahinna languse algusest saadik üheksa protsenti.

Väärtust kaotav valuuta tähendab omakorda, et Olsenil erinevalt teistest keskpankuritest ei ole vaja muretseda deflatsiooni pärast - Norra inflatsioon on tõusnud sisseostuhindade tõttu olnud viimastel kuudel 2,5 protsendi juures.

Kukkuv nafta hind tähendab Norrale ka kasvavat töötust. Statoil ASA ja ConocoPhillips on juba koondanud tuhandeid töötajaid. Olseni sõnul ei ole langev naftahind põhjustanud tööturul draamat. Samas ennustab keskpank töötuse edasist kasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles