Jacques Chirac võib kokkuleppega kohtust pääseda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chirac koos Sumoga 2006. aastal.
Chirac koos Sumoga 2006. aastal. Foto: Reuters / Scanpix

Endine Prantsuse president Jacques Chirac võib pääseda korruptsioonisüüdistusest, kui soostub vabatahtlikult tagastama osa rahast, mida ta Pariisi linnapeana väidetavalt kuritarvitas.

Sellist ettepanekut on nimelt sepistamas Chiraci advokaadid, konkreetset kokkulepet samas veel saavutatud pole.

Endine Prantsusmaa riigipea peaks aasta lõpu poole astuma kohtu ette riiklike vahendite kuritarvitamise eest. Väidetavalt lõi ta 1990. aastate alguses Pariisi linnapea ametit pidades oma sõprade ja liitlaste tarvis 21 fiktiivset töökohta.

Chiraci advokaatide plaani kohaselt maksaks ekspresident Pariisi linnapea büroole kompensatsiooniks tagasi 550 000 eurot. Paremtsentristlik UMP partei – Chiraci RPR partei järeltulija – maksaks raekojale omalt poolt 1,65 miljonit eurot.

Kui tehing teoks saaks, võetaks korruptsioonisüüdistus – mis on Prantsuse ekspresidentide puhul esimene – tõenäoliselt tagasi. Pariisi linnavalitsus, olles antud asjas ainuke hageja, võtaks kompensatsiooni eest oma avalduse välja. Riigiprokurör ongi juba teinud ettepaneku Chiraci vastu esitatud süüdistus tühistada.

Linnapea büroo, kus on võimul opositsioonilised sotsialistid, kinnitas eile pressiteates kokkuleppe kavandi olemasolu, millest esimesena andis teada ajaleht Le Canard Enchaîné.

Büroo mainis võimalust, et kompensatsioonileppe kavand esitatakse linnavolikogule kinnitamiseks.

Pressiteates seisab, et mainitud 2,2 miljoni euro suurust summat ei ole nendega arutatud. Ühtlasi rõhutab linnavolikogu, et «ei ole loobunud kavatsusest teha kindlaks Pariisi maksumaksjatele tekitatud kahju tegelik ulatus, tagada kahju tunnistamine kõikide asjaosaliste poolt ning kindlustada sellest lähtuvalt ka kohane kompensatsioon».

Chiraci advokaat Jean Veil keeldus kommentaaridest, viidates sellele, et ei ole saanud oma kliendiga veel vestelda.

Le Canard Enchaîné sõnutsi venib kokkulepe seetõttu, et Chirac kardab nõustumisega kaudselt oma süüd tunnistada. Nimelt väidab ekspresident ent täiesti süütu olevat ning kinnitab, et kõnealused töökohad olid igati vajalikud ja palgaraha läks asja ette.

Tegelikult terendab Chiracile veel teinegi süüdistus – teise fiktiivsete töökohtade komplekti eest, mille ta väidetavalt oma parteikaaslastele tekitas.

Kokkulepe võib aga takerduda õiguslike karide otsa, kuna UMP-l ei pruugita lubada maksta hüvitist väidetavate fiktiivsete töökohtade eest, mille autoriks oli Chirac ja mitte partei.

Ajaleht Le Canard Enchaîné kirjutas, et kokkuleppe idee käis esimesena välja president Nicolas Sarkozy.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles