Väikepoed astuvad Tallinna alkoholipiirangute vastu võitlusesse

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui meie poest alkohol välja võtta, võib paari päeva pärast kinni panna, ütles Kuu poe pidaja Mihkel Met­sa. Ruutmeetripiirang seevastu Kuu poodi tema sõnul ei kimbutaks.
Kui meie poest alkohol välja võtta, võib paari päeva pärast kinni panna, ütles Kuu poe pidaja Mihkel Met­sa. Ruutmeetripiirang seevastu Kuu poodi tema sõnul ei kimbutaks. Foto: Kristjan Teedema

MTÜ Tallinna väike- ja keskmiste kaupmeeste liit tegi õiguskantslerile avalduse, et viimane kontrolliks Tallinnas kehtestatud alkohoolse joogi jaemüügi piirangute kooskõla põhiseadusega.

Liidu hinnangul piirab linnavolikogu määrus ettevõtlusvabadust. Enim protesteerivad poodnikud kanget alkoholi müüva kaupluse üldpinna miinimumpiiri tõstmise vastu, mis ei täida nende sõnul püstitatud eesmärki vähendada alkoholi kättesaadavust ja tarbimist. Liidu kirjeldusel sunnib see samm alkoholi müüvat ettevõtet kolima ümber suuremale pinnale.

«See aga omakorda toob kaasa ettevõtluskulude suurenemise, mida tuleb hakata katma müügikäibe suurendamise teel (intensiivsem reklaam, soodustused, alkoholi valiku mitmekesistamine jne),» seisab pöördumises. «Samuti tuleb arvestada, et suurema üldpinnaga kauplustes kasutatakse reeglina letimüügi asemel iseteenindust. Rootsis ja Norras läbi viidud uuringutest aga tulenes, et minnes üle letimüügilt iseteenindusele, suurenes alkoholi müük 10 protsendi võrra.»

Lisaks ei ületa kange alkoholi osakaal väikepoodides liidu sõnul reeglina 30 protsenti käibest.

Ühe suure probleemina toovad poodnikud välja, et väikekaupluste töötajatest on üle 90 protsendi vanemaealised ehk üle 50 aastased ning nende koondamine paneb nad tööturul väga raskesse olukorda. «Lisaks on viidatud kauplused olulised vanainimestele, kelle liikumine ja sisseostude sooritamine suurtes kaubanduskeskustes on raskendatud. Viidatud kontingent on tuttav kohalike kaupluste töötajatega, kes teavad vanemaealiste klientide soove ning oskavad neid abistada; kaubavalikuga ning sobiva asukohaga, mis oluliselt lihtsustab nende igapäevast toimetulekut,» kirjeldati avalduses.

Kuigi kange alkoholi müük moodustab väikepoodnike käibest kuni kolmandiku, siis on see siiski oluline ettevõtte maksejõulisuse tagamisel, mistõttu ei pruugi liidu hinnangul paljud ettevõtted muutunud olukorraga kohaneda ning on sunnitud oma tegevuse lõpetamata. Eriti need, kes on spetsialiseerunud üksnes alkoholi müügile.

Samuti on poodnike sõnul lubamatu piirang, mille järgi ei tohi alkoholi müüa laste- või noorteasutuste läheduses. «Sisuliselt ei ole alkoholimüügiga tegeleval ettevõtjal võimalik kuidagi hinnata oma ettevõtmise perspektiivikust, kuna igal hetkel võib kolmas isik tema läheduses avada mõne tantsustuudio, loovtoa või muu huvikooli,» seisis kirjas.

Piirangud annavad liidu sõnul ka ebaõiglase konkurentsieelise suurpoodidele ja karistab tanklaid.

5. novembril 2014 muudeti Tallinna Linnavolikogu määrusega 44 Tallinna Linnavolikogu 18.09.2008 määrust nr 30 «Alkohoolse joogi jaemüügi ja alkoholi reklaami kitsendused» ning kehtestati mitmed kitsendused alkohoolse joogi jaemüügile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles