Redgate: nõrk euro suurendab euroala ekspordi konkurentsivõimet

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

Tänavu jätkuvad euroala hädad, ent nõrk euro parandab ekspordi konkurentsivõimet, märkis finantsnõustamist ja investeeringute juhtimist pakkuva ettevõte Redgate majanduse selle aasta seisu prognoosides.

Redgate prognoosis, et Eesti majandust mõjutab ka eeloleval aastal ennekõike nõrk väliskeskkond. Euroala hädad jätkuvad - tööpuudus väheneb visalt, tarbimine ja erasektori investeeringud on madalseisus (madalad on ka vastavad ettevaatavad tarbija- ja investeerimisusalduse indeksid) ning pangandussektor lahendab endiselt oma vanu probleeme. Geopoliitilised pinged suurendavad majanduses riske.

Eesti oluliste ekspordipartnerite majandusseis pole aastaga paranenud, pigem vastupidi. Rootsi majanduskasv jäi 2014. aastal oodatust väiksemaks. Soome on majandus ei ole suutnud end otsustavalt vahepealsest kaheaastasest langusest välja murda. Saksamaa majandust on tabanud seisak ja Venemaad ootab ees majanduslangus.

Samas on ka positiivseid märke - euro nõrgenemine tõstab kogu euroala ekspordi konkurentsivõimet, nafta ja maavarade madalad hinnad stimuleerivad tarbimist (Eesti ja EL netoimportijad), intressid ja inflatsioon on endiselt ülimadalad. Uus EL-i eelarveperiood toetab investeeringute taastumist.

Eesti oma arengutest toetavad planeeritavad maksumuudatused ja palgakasv tarbimist.

Inflatsioon

0,6 protsenti

Inflatsioon jääb mitmete tegurite soodsal koosmõjul madalaks ka eeloleval aastal. Peamisteks inflatsiooni vähendavateks teguriteks on palgakasvu ja tarbimise kasvu mõningane aeglustumine, madalad energiakandjate hinnad, Vene sanktsioonide mõjul odavnenud toiduained ja üldine deflatsiooniline keskkond Euroopas (s.t. puudub ka väline surve hindade kasvuks).

Ühekordse inflatsiooni suurendava tegurina tõusevad taas mõned aktsiisimäärad, kuid nende mõju jääb üldisele inflatsioonile väikeseks.

Tööpuudus

7,3 protsenti

Brutopalk

1045 eurot

Palgakasv on küll 2014. aastal aeglustunud, kuid madal tööpuudus (paljudes valdkondades juba tööjõupuudus), miinimumpalga tõus ja avaliku sektori planeeritav palgakasv tagavad 2015. aastal brutopalga kasvu jätkumise.

Bensiin

1,160

Usume, et nafta hind stabiliseerub tänasest mõnevõrra kõrgemal tasemel, kuid 100-120 USD/barrel taset, mida nafta eest maksti alles pool aastat tagasi, me maailma ja eriti Hiina majanduskasvu aeglustumise tõttu tõenäoliselt 2015. aastal ei näe.

EUR/USD

1,199

Euroala majandus on liiga nõrk, et Euroopa Keskpank võiks oma USA ametivendade eeskujul monetaarpoliitika muutmisele mõtlema hakata. Seetõttu intressimäärad jäävad Euro-alal 2015. aastal samaks. USA Föderaalreserv on aga 2015. aastal tõenäoliselt esmakordselt pärast finantskriisi puhkemist intressimäärasid tõstmas ja see tähendab tugevamat dollarit.

OMX

880

Euribor

0,25 protsenti

Elekter

35,40

Elektri hind Eesti hinnapiirkonnas on Estlink-2 valmimise, Põhjamaade nõrga majandusseisu (väiksem tarbimine), nafta ja gaasi hinna languse ja soodsate ilmade tõttu olnud 2014. aastal varasemast oluliselt madalam. Ehkki ilma me prognoosida ei oska, usume, et sama trend jätkub ka eeloleval aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles