Majanduse selle aasta suurim mõjutaja on välisnõudlus

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti majandusanalüütikute prognoos aastaks 2015.
Eesti majandusanalüütikute prognoos aastaks 2015. Illustratsioon: Allikas: Postimees

Selle aasta majandusnäitajate peamine mõjutaja on globaalsetel turgudel toimuv, eelkõige jätkuvalt madalad intressimäärad ja nafta hinna langus. Mõlemad võiksid olla majandusele katalüsaatorid, aga kas see ka kasvu kiirendama hakkab, näeme aasta pärast.

On ju intressimäärad olnud ülimadalad juba kolm aastat, aga majandust pole see suutnud ergutada. Pigem vastupidi – majanduskasv on aeglustunud nii meil kui ka kogu Euroopas, aga kiire inflatsiooni asemel, mida paljud ennustasid, näeme pigem deflatoorset hinnasurvet, Eestis lausa deflatsiooni.

Eesti Panga president Ardo Hansson ütles läinud aasta lõpus Postimehele antud intervjuus, et põhjus, miks madalad intressimäärad pole majandusele mõju avaldanud, peitub ilmselt investeeringute vähesuses. Ühelt poolt on see tingitud ebakindlusest tuleviku suhtes ning teisalt asjaolust, et varasematel aastatel soetatud seadmed pole veel täiskoormust saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles