Iirimaa ründas Standard & Poor’si

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agentuuri Standard ja Poor’s peakorter New Yorgis.
Agentuuri Standard ja Poor’s peakorter New Yorgis. Foto: Reuters / Scanpix

Krediidireitingu langetusest nördinud Iirimaa ründas eile agentuuri Standard & Poor’s, süüdistades viimast oma riigivõla «vigases» analüüsis.

Reitingulangetus jõudis juba vallandada odavmüügi Dublini võlakirjaturgudel.

Iirlaste sõnutsi eksis Standard & Poor’s prognoosiga, et Iirimaa riigivõlg tõuseb arvatust märksa kõrgemale.

S&P langetas Iiri krediidireitingu ühe pügala võrra kahekordse miinusega A peale ning lisas sellele ühtlasi negatiivse väljavaate, viidates muredele Iiri majanduse pärast.

Agentuur ennustab, et Iiri riigivõlg tõuseb 137 protsendini sisemajanduse kogutoodangust – mitte 97 protsendini, nagu prognoosib valitsus. Samuti hoiatas S&P, et riigi pankade rekaptaliseerimise kuludeks kujuneb 50 miljardit eurot, mis ületab valitsuse pakutud summa enam kui kahekordselt.

Iiri riikliku laenuagentuuri NAMA tegevjuht John Corrigan ütles: «Me otsustasime selle asja S&Pga selgeks vaielda. See ei ole meeldiv ülesanne, kuid kusagilt läheb piir. Praegune analüüs ei pea vett.»

NAMA ütles, et agentuur on jätnud oma analüüsis arvestamata varad, mille valitsus vastutasuks pankade väljaaitamise eest oma kontrolli alla sai.

S&P aga väidab: «Meie arusaamist mööda on NAMA organiseeritud nii, et need varad ei kajastu Eurostati raamatupidamisreeglitest lähtuvalt Iiri valitsuse bilansis. Seetõttu läheneme me olukorrale teisiti ja oleme seesuguseid bilansiväliseid meetmeid teistes riikides alati valitsuste otsesteks kohustusteks arvestanud.»

Investoritele valitsuse näpuvibutus muljet ei avaldanud ning Iiri riigivõlakirjade müük jätkus eile endise hooga.

Iiri 10-aastaste riigivõlakirjade tootluse vahe Saksa omadega tõusis enam kui 3 protsendi peale, mis on suurim alates maikuust.

ING Financial Marketsi vanemstrateeg Padhraic Garvey ütles: «Iirimaa on Kreeka järel murelaps number kaks, ükskõik kuidas nad oma riigivõlale ka läheneksid.»

S&P poolt Iirimaale omistatud AA- reiting on samaväärne Fitchi omaga, kuid viimase väljavaade on stabiilne. Moody’se reitingust on S&P aga pügala võrra madalamal.

S&P ei omista mingit väärtust NAMA poolt omandatud varadele, kuigi 25 protsendi laenude tagatiseks on Londonis paiknev kinnisvara. «Kas S&P arvab tõesti, et selle kinnisvara väärtus on null?» ei suuda laenuagentuuri juht mõista.

Rahvusvaheline Valuutafond ütles maikuus, et Iiri valitsusel tuleb finantsturgude usalduse säiltamiseks eelarves täiendavaid kärpeid teha, kui majanduskasv oodatust aeglasemaks kujuneb.

Iirimaa oli esimene euroala liige, kes majanduslangusse sattus. Kinnisvarakrahh andis tohutu hoobi nii riigirahandusele kui pankadele, mis buumiajal ehitajatele ja arendajatele miljardeid olid laenanud.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles