Venemaa rahavarud sulavad kiiresti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Reutersi küsitletud Venemaa valitsusallikad on mures riigi rahavarude kiire vähenemise pärast ja ennustavad suuri eelarveprobleeme, kui naftahind peaks jääma praegusele tasemele.

Kui eelarvekulusid ei vähendata ja senised riskid püsivad, siis tekib eelarves 4000 miljardi rublane puudujääk. See tähendaks reservfondi läbipõletamist 18 kuuga, väitis allikas. Praegu on fondis umbes 73 miljardit eurot.

Venemaa keskpank on tugiostudega toetanud rubla kurssi. Selle tagajärjel on keskpanga valuutareserv vähenenud 510 miljardilt dollarilt 400 miljardile.

Venemaa rahandusministri Anton Siluanovi andmetel vähendatakse järgmise aasta eelarvekulusid 10 protsenti. Eelarvest 33 protsenti läheb sotsiaalkindlustuskuludeks ja 32,5 protsenti riigikaitsele ja julgeoleku tagamisele.

Alternatiiviks on kiiresti kasvanud kaitsekulude vähendamine, maksude ja pensioniea tõstmine ning raha juurdetrükkimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles