Kinnisvaraportaal: 2014. oli stabiilne aasta

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui aasta alguses veel räägiti või kardeti kinnisvarabuumi, siis aasta lõpus ei räägi sellest enam keegi. Aastatagusega on kinnisvaratehingute arv samal tasemel ja hinnatõus peatus kevadel. 2014. aasta oli kinnisvaraportaali KV.EE juhi Tarvo Tesloni hinnangul stabiilne aasta.

Teslon kirjeldas, et kinnisvaraturu suurimas ja kalleimas piirkonnas ehk Tallinnas oli novembri lõpu seisuga korterite keskmine pakkumishind eurodes ruutmeetri eest aastatagusest 9 protsenti kõrgemal. Tegemist on eelmise aasta viimaste kuude ja selle aasta esimeste kuude hinnatõusuga. Valdavalt on Tallinna korterite pakkumishind näidanud käesoleval 2014. aastal horisontaalset liikumissuunda. Seejuures on pakkumiste arv Tallinnas kasvanud tervelt 40 ja Harjumaal 31 protsendi võrra võrreldes mulluse novembriga. Seejuures oli novembri lõpuks Tallinna korterite müügipakkumiste arv kasvanud 8493 korterini ja Harjumaal 9755 korterini.

«On hea, et kodu ostjatel on valik oluliselt suurem,» märgib Tarvo Teslon. «Aasta teisel poolel tuli müüki rohkem kortereid kui tavaliselt ja aasta lõpuks oli lisatud võrreldes eelmise aastaga üle 2500 korteri rohkem. Kinnisvaraportaalis KV.EE on märgata huvi suurt kasvu uute korterite vastu. Kui eelmine aasta oli valik veel suhteliselt kesine ja kortereid müüa lihtne, siis täna on pakkumisi oluliselt rohkem ja ostjaid leida raskem. Ostjale on see hea uudis – valik on suurem ja hinnad ei tõuse.»

Tesloni sõnul on turul stabiilne aeg, mida ohjavad ka pangad, kes üldiselt ootavad ostjalt 15-20 protsendilist omafinantseeringut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles