Investorid ei usalda Swedbanki

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLNPM2: SWEDBANK, VÄLIREKLAAM:TALLINN, EESTI,13APR10
TLNPM2: SWEDBANK, VÄLIREKLAAM:TALLINN, EESTI,13APR10 Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Swedbanki jaoks ei ole kriisi mõjud veel sugugi lõppenud: sisselaenatud raha eest peab pank maksma kolm korda kõrgemat hinda kui Handelsbanken. Põhjus on lihtne: investorid ei usalda Swedbanki, vahendab Rootsi E24.

Viimases väites tugineb kanal panga kohta raamatu avaldanud Birgitta Forsbergi sõnadele. Swedbank on kriisis kõvasti kannatanud, 2008. aasta sügisel rippus panga saatus õlekõrre  otsas, investorite usaldus panga suhtes kukkus kokku ning rahvusvajhelistelt rahaturgudelt laenamine muutus keerukaks ja kalliks, märkis Forsberg, kelle sõnutsi päästis panga kokkukukkumisest vaid keskpanga ja valitsuse abi.

Kriisis langetati panga võlareiting tasemelt AA tasemele A. Laenuporbleemi lahendamiseks on Swedbank 2009. aasta sügisest emiteerinud võlakirju.

Kuigi swedbank on kahe aktsiaemissiooniga omanikelt lisaraha sisse kasseerinud enam kjui 27 miljardit Rootsi krooni, ei taha rahaturgude investorid pangale raha laenata. See on õnnestunud vaid valitsuse garantiiga, kuid 2009. aasta suvest peab pank iseseisvalt hakkama saama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles